Küresel kara para aklamayı önleme FATF kripto paralara yönelik hazırladığı rehberi tamamladı. Rehber önümüzdeki hafta yayımlanacak.

Ekim ayı genel kurul toplantısının sonuçlarını yayımlayan FATF, sanal varlıklara yönelik rehberini de tamamladı ve önümüzdeki hafta güncellenmiş bir sürümünü yayımlayı hedefliyor.

FATF Başkanı Marcus Pleyer düzenlediği basın toplantısında, kılavuzun sanal varlıklar veya sanal varlık sağlayıcıları (VASP’ler) ile ilgili herhangi bir standardı değiştirmediğini, bunun yerine ülkelerin ve özel sektörün FATF standartlarını nasıl uygulayabileceği hakkında daha ayrıntılı bilgi sağladığını söyledi.

FATF, bu kılavuzu ilk olarak 2019’da yayınlayarak, geleneksel finansta görülen standartları karşılaması için kripto borsaları ve “VASP’ler” olarak adlandırılan para aktarıcılarına çağrıda bulunmuştu. Bazı bölgeler bu standartları uygulamaya başlamış durumda.

Pleyer, sanal varlıkların VASP’lerin tanımlarını netleştirdiğini söylüyor. Pleyer’a göre yeni rehber, FATF standartlarının sabit akçelere nasıl uygulandığını açıklıyor, eşler arası işlemlerin riskini ele alıyor, bu riskleri belirlemek ve azaltmak için araçlar gösteriyor. Kılavuz ayrıca sözde seyahat kuralını da kapsıyor ve denetçiler arasında bilgi paylaşımı ve iş birliği ilkelerini içeriyor.

Pleyer, ülkelerin FATF standartlarını bir an önce uygulamasını umuyor.

İsviçreli düzenleyici: Blokzinciri kara para aklama riskini artırıyor

KaynakThe Block