ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 salgınının blokzinciri gibi yeni teknolojilerden faydalanan gelişmiş gıda izlenebilirlik çözümlerine olan ihtiyacı hızlandırdığı ve blokzincirinin bu alanda oyunun kurallarını değiştiren bir çözüm olabileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz yıllarda koli basili olarak da bilinen E.Coli gibi salgınlar gıda izlenebilirliği araçlarına ihtiyaç olduğunu göstermişti. Ancak COVID-19 ile birlikte tedarik zincirlerinin de çuvallaması, gıda sektörünün günümüz şartlarına uygun güçlü çözümlere ihtiyacı olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

FDA yöneticileri, geri çağırma işlemlerine yardımcı olan blokzinciri gibi araçların tedarik zinciri izlenebilirliğini de iyileştirdiğini ve gıda atıklarını azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. FDA’in web sitesinde Stephen Hahn ve Frank Yiannas tarafından kaleme alınan makaledeBu yeni teknolojilerin oyun değiştirici olabileceğini biliyorduk. Dijitalleştirilmiş bir gıda sisteminin daha güçlü, daha çevik ve esnek bir gıda sistemi yaratacağını düşünüyoruz.” ifadeleri kullanılıyor.

Bu araçlar hem geri çağırma hem de görünürlük için ortak olsa da FDA, COVID-19 salgınının yol açtığı ek sorunlar için yakında yayınlanacak olan planını da genişletti. Örnek verecek olursak; sanal ve uzaktan gıda denetimlerini etkinleştirmek isteyen kurum, çevrimiçi sipariş edilen ve doğrudan tüketiciye teslim edilen gıdalar üzerine uygulamalar geliştirebilir. Pandemi sırasında özellikle hijyen ön plana çıkarken, güçlü bir gıda güvenliği kültürünün de önemi vurgulanıyor.

FDA, gıdanın yanı sıra ilaç izlenebilirliği için de blokzinciri teknolojileri üzerinde çalışıyor. Özellikle ilaç sahteciliğini önlemeye yönelik geliştirilen programın birçok katılımcısı blokzinciri teknolojisini benimsiyor. Geçtiğimiz haftalarda kurumun IBM, Merck, KPMG ve Walmart ile gerçekleştirdiği pilot çalışmasının sonuçlandığı duyurulmuştu.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin blokzinciri pilot çalışması sonuçlandı

KaynakFDA