Federal Rezerv Başkan Yardımcısı Randal Quarles, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ve stablecoin’ler (sabit akçeler) hakkında bir konuşma yaptı. Yorumlarının kendi kişisel görüşleri olduğunu vurgulayan Quarles, sabit akçelerin CBDC’leri gereksiz kılabileceğini söylüyor.

Quarles, “Federal Rezerv CBDC’sinin potansiyel faydaları belirsiz. Öte yandan, bir Federal Rezerv CBDC’si önemli ve somut riskler oluşturabilir” ifadelerini kullanıyor.

Bazılarının, Merkez Bankası destekli dijital paraların, ABD doları tabanlı sabit akçelerle rekabet etmesi gerektiğini savunduklarını savunduklarını belirten Quarles, sabit akçelerden korkmamıza gerek olmadığını söylüyor. Hatta Quarles, sınır ötesi ödemeler için dolar sabit akçelerinin potansiyel kullanımının ABD para biriminin küresel ekonomideki rolünü destekleyeceğine inanıyor.

Bununla birlikte riskleri de vurgulayan FED Başkan Yardımcısı, mevcut ödeme sistemlerindeki iyileştirmeler, düzgün yapılandırılmış sabit akçelerin sınır ötesi verimliliği ile birleştiğinde, bir CBDC geliştirmek için herhangi bir çabayı gereksiz kılabilir sonucuna vardı.

Quarles, siber güvenlik riskleri ve yasa dışı faaliyetler potansiyeli de dahil olmak üzere CBDC ile ilgili önemli zorluklar görüyor. Ona göre gizliliği dengeleyen ve kara para aklamayı ele alan bir para birimi tasarlamak zor bir iştir. Ayrıca, geliştirmenin pahalı olabileceğini ve çözümün yönetilmesinin zor olabileceğini de düşünüyor.

Quarles CBDC hakkındaki endişelerini dile getirirken Federal Rezerv bir süredir MIT ile birlikte CBDC üzerinde çalışıyor ve kısa süre içinde bununla ilgili bir belge yayımlanması bekleniyor.

IMF sabit akçeleri ‘riskli’ buluyor

KaynakLedgerInsights