Uluslararası Para Fonu (IMF) yayınladığı bir makalede sabit akçelerin (stablecoin) küresel finansa yansıyacak etkilerine değiniyor. 

Konuyla ilgili paylaşılacak olan 2 gönderinin ilkinde kurum, Facebook’un kripto para birimi projesi Libra gibi uluslararası dijital paraların çoklu risklerini ortaya koyuyor.

Tobias Adrian ve Tommaso Mancini Griffoli tarafından kaleme alınan makalede hızlı ve ucuz sınır ötesi ödemelerde blokzincir teknolojisini kullanmayı hedefleyen birçok projenin ele alındığı söyleniyor. IMF en çok ilginin ise para transferinin anlık mesajlaşma kadar kolay olabileceği fikrinin çektiğini belirtiyor.

Makalede sabit akçelerle ilgili olarak: “Sabit akçeler dijital yaşamlarımıza daha iyi entegrasyon potansiyeline sahip ve kullanıcı merkezli tasarım geliştiren firmalar tarafından tasarlanıyor.” ifadesi yer alıyor. Bunla birlikte küresel kullanıcı tabanına sahip büyük teknoloji firmalarının yeni ödeme hizmetlerini hızla sunabileceğini hazır bir ağa sahip olduklarının da altı çiziliyor.

Bununla birlikte IMF sabit akçelerin birçok finansal kuruluş gibi bazı riskler taşıdığından da bahsediyor. Özellikle tüketicinin korunması, finansal istikrar ve kara para aklama gibi konuların kanun yapıcılar tarafından dikkate alınması gerektiği belirtiliyor.

IMF risklerden bahsederken Libra’ya da değinmekten geri durmuyor. “Teknoloji devleri, müşteri işlemleriyle ilgili verilere özel erişimlerini kullanarak rakiplerini alt edebilir ve verileri para kazanılabilir hale getirmek için ağlarını kullanabilirler.” ifadesini kullanan IMF, insanların sabit akçeleri kullanmayı tercih etmeleri durumunda bankaların merkezi bir kurum olmaktan uzaklaşıp yenilik yapmaya ve daha yüksek faiz oranları sunmaya zorlanabileceğini söylüyor.

Facebook’un Libra projesi uzun bir süredir IMF’in de bahsettiği benzer riskler nedeniyle tartışılıyor. Düzenleyici kuruşların bu konuyla ilgili nasıl çalışmalar yapacağı ve sabit akçelerin finans piyasasındaki geleceği büyük bir merak konusu.

Bir sonraki gönderi IMF’in sabit akçeler için politikalar ve düzenlemelere ilişkin görüşlerini ele alacak.

KaynakLedgerInsights