Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin finans liderleri, yeterince düzenlenene kadar Facebook’un stablecoin’i Libra’ya karşı çıkacaklarını belirtti.

Reuters’ın haberine göre G7’nin finans liderleri tarafından hazırlanan tasarı, dijital ödemelerin finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırdığını, verimsizlikleri ve maliyetleri azalttığını vurguluyor. Ancak bu tür ödeme hizmetlerinin, finansal istikrarı, tüketicinin korunmasını, mahremiyetini, vergilendirmeyi veya siber güvenliği zayıflatmaması için uygun şekilde denetlenmesi ve düzenlenmesi gerektiğini de belirtmeden geçmiyor.

G7, uygun denetim olmadan bu tür stablecoin’lerin, kara para aklama, terörist ve nükleer silahların finansmanı için kullanılabileceğini, piyasa bütünlüğünü ve yönetimini tehlikeye atabileceğini ya da yasal kesinliği baltalayabileceğini söylüyor.

Tasarıda yer alan ifadeler şöyle: “G7, hiçbir küresel stablecoin projesinin, uygun tasarım yoluyla ve geçerli standartlara bağlı kalarak ilgili yasal, düzenleyici ve gözetim gereksinimlerini yeterince karşılayana kadar faaliyete başlamaması gerektiğini savunmaya devam ediyor.

Stablecoin’lere yönelik düzenleyici kesinliğe vurgu yapan G7 tasarısı, bunun yanı sıra bir dizi G7 yetkilisinin merkez bankası destekli dijital para birimlerine (CBDC) yönelik fırsatları ve riskleri araştırdığını da belirtiyor. Ayrıca tasarıda COVID-19 pandemisinin çevrim içi aktiviteyi artırmasına bağlı olarak fidye yazılım saldırılarının artmasına da dikkat çekiliyor: “Genellikle kripto varlıklarda ödemeleri içeren bu saldırılar, toplu güvenliğimiz ve refahımızın yanı sıra temel işlevleri de tehlikeye atıyor. Bu tehditle hem toplu olarak hem de bireysel olarak mücadele etme kararlılığımızı onaylıyoruz.

Libra benzeri projeler küresel finansal istikrar için risk oluşturuyor

KaynakReuters