Gartner yayınladığı “Gartner Hype Cycle for Digital Marketing and Advertising 2019” raporuyla reklamcılık dünyasının heyecan yaratan teknolojilerini ele aldı. Blockchain de bunlardan birisi.

Raporda blockchain reklamcılığı gelişmekte olan bir trend olarak nitelendirilmiş. Teknoloji reklamcılık dünyasında henüz erken aşamada. Gelişmekte olan diğer trendler olarak da yapay zeka, müşteri veri platformları ve gerçek zamanlı pazarlama dikkat çekiyor.

Gartner blockchain teknolojisinin pazarlamacılar için oldukça büyük bir potansiyel vadettiğini söylüyor. Ancak teknolojinin kanıtlanmamış olduğunu, ölçeklenebilirlik, performans ve benimseme konularını ele alması gerektiğini de belirtmeden geçmiyor. Raporda şimdiye kadar denemek adına platform başlatan şirketlerin hiçbirinin süreklilik gösteremediği vurgulanıyor.

Zorluklara rağmen Gartner bir ivme olduğunu kabul ediyor. IBM, Comcast ve Amazon’dan gelen yeniliklerin yanı sıra, sektörün dışından gelen rakipler de masaya yatırılıyor.

Son olarak yukarıda sayılan üç büyük şirketten biri olan Amazon, “Amazon’un Blockchain teknolojisini kullanan reklamcılık işi” tanımı yer alan iş ilanları yayınlamıştı. Hali hazırda Amazon Web Service’in blockchain reklamcılığıyla ilgili girişimlerinin olduğunu da biliyoruz.

Yaklaşık 1 yıl önce de MedaOcean ve IBM aralarında Kellogg, Kimberly-Clark, Pfizer ve Unilever’in bulunduğu bir reklamcılık konsorsiyumu oluşturmuştu.

Henüz reklamcılık sektöründe emekleme aşamasında olan blockchain teknolojisi gelecek adına umut vadediyor.

Gartner’ın raporunun detaylarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Gartner Hype Cycle for Digital Marketing and Advertising 2019