Araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner, blokzinciri tabanlı finansal hizmetlerin en az üç yıl uzakta olduğunu söylüyor. Bunun sebebini ise finansal kuruluşlar arasında birlikte çalışabilirlik standartlarının eksikliğine bağlıyor.

Gartner’ın yayınladığı rapora göre blockchain dağıtımı konusundaki en olgun sektör bankacılık. Bankacılık sektörünü ise hükümet, eğitim ve sigorta sektörü takip ediyor.

Müşteriler, ortaklar ve diğer kurumlar arasında taşınmak zorunda olduklarından dolayı finansal varlıklar için standartlar önemli. Şu anda şirketler Corda, Hyperledger, Digital Asset gibi blokzinciri platformlarını ya da Ethereum gibi halka açık blokzinciri teknolojilerini tercih ediyorlar. Ancak bu ağlar arasında sınır bir iletişim ve birlikte çalışabilirlik söz konusu. Kaldı ki birlikte çalışabilirlik konusu finansal kuruluşların birbirleriyle işlem yapabilmeleri için oldukça kritik bir önem taşıyor. Gartner’a göre bu sektörde bir veri takas standardı oluşturulması gerekiyor.

Araştırma direktörü Fabio Chesini konuyla ilgili olarak: “Finansal hizmetler şirketleri için Blockchain standartları şu anda parçalanmış ve olgunlaşmamış durumda. Standartlar olgunlaşana ve kararlaştırılana kadar üç ila beş yılımız olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Chesini, CIO’ların standartlarla birlikte blokzinciri sistemlerinin yönetimini, entegrasyonunu ve birlikte çalışabilirliğini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

KaynakLedger Insights