Gartner tarafından yayınlanan yeni bir rapor, blokzinciri tabanlı kurumsal çözümlerin gerçek bir etki yaratması için 5 ila 10 yıl arasında bir süre geçmesi gerektiğini vurguluyor.

Araştırma ve danışmanlık firması Gartner, yayınladığı “Blokzincir Teknolojileri Beklenti Döngüsü 2019” adlı raporunda kurumsal blokzinciri çözümleri üzerindeki analizlerini paylaşıyor. Raporda göre blokzincir tabanlı kurumsal çözümlerin dönüştürücü bir etki yaratması için 10 yıla ihtiyacımız var.

Gartner, kurumsal blok zinciri çözümlerinin ana akım haline gelmesi için kullanıcıların doğru platformu, doğru akıllı sözleşme dilini, doğru sistem arayüzlerini ve doğru fikir birliği algoritmalarını seçme konusunda problem yaşamamaları gerektiğini söylüyor. Kullanıcıların, projeleri için farklı blokzinciri platformları kullanan ortaklarla nasıl işbirliği yapacaklarına dair endişelerin giderilmesi gerektiğini de ekliyor.

Gartner Analisti Avivah Litan konuyla ilgili olarak: “Blokzincir teknolojileri henüz beklentilere ulaşmış değil. Birçok kurumsal blokzincir projesi deneme aşamasında kalmış durumda. Blokzinciri henüz kurumsal bir ekosistemde dijital devrimi sağlayamaz. Gartner bu teknolojinin en az 2028 yılına kadar teknik ve operasyonel olarak tamamen ölçeklenebilir olması beklemiyor.” ifadelerini kullandı.

Gartner’ın blokzinciri teknolojilerine yönelik hazırladığı beklenti döngüsü grafiğine aşağıdan göz atabilirsiniz.

Gartner’ın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.