General Electric’in uçak motoru tedariği sağlayan kuruluşu olan GE Aviation, yolculara daha güvenli bir seyahat deneyimi sunmak için blokzinciri tabanlı sağlık kimliği uygulamasını başlattı.

Dünya genelinde uçuşlar yavaş yavaş başlasa da birçok yolcu sağlık güvenliği konusunda haklı olarak şüpheci davranıyor. Yolcuların, sağlık ve güvenlik önlemlerinin en üst düzeyde sağlanması adına havayolları, havaalanları ve havacılık şirketleri uluslararası standartlara göre güvenlik yönergelerine uyan yenilikçi teknolojiler geliştirmenin yollarını arıyorlar.

GE Aviation tarafından sunulan çözüm Microsoft Azure ile birlikte geliştirildi. Çözüm üç ana alana odaklanıyor. İlki çalışanlara odaklanıyor ve işgücünün işini daha güvenli bir şekilde sürdürebilmesini hedefliyor. İkincisi yolcuların taranmasına odaklanırken sonucusu da uçakta dokunulabilecek yerlerin dezenfekte durumunu kontrol ediyor.

GE Aviation CCO’su Andrew Coleman’ın konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Bu uygulama, sektörümüzde havayolu ve havaalanı çalışanlarının COVID-19 için taranmasını ve diğer yolcularının kontrol edilmesini sağlamak için acil bir ihtiyacı ele alıyor. Seyahat aden halka güven aşılamak ve dünyayı eski düzenine sokup tekrar uçurabilmek için limizden gelen her şeyi yapmalıyız.

GE Aviation’ın sunduğu çözümde blokzinciri teknolojisi yolcu kimlik bilgilerini, bilet bilgilerini ve tıbbi tarama sonuçlarını güvenli bir ortamda biniş kartına yerleştiren bir protokol oluşturmak için kullanılıyor. Microsoft Azure ile birlikte geliştirilen bu çözüm, yolculara uçağın temizlenme geçmişini de görüntüleme imkânı tanıyacak.

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun raporuna göre dünya çapında hava yolcularının sayısının bu yıl yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor. Bu da hava yollarının 300-400 milyar dolar arası gelir kaybı yaşayacağı anlamına geliyor. Hal böyle olunca havacılık endüstrisinin oyuncuları en hızlı şekilde normale dönebilmek için yeni teknolojilerin gücünden sonuna kadar yararlanmak istiyor.

Avrupa’da blokzinciri destekli COVID-19 pasaportu için önemli adım

KaynakGE