İsviçre merkezli güvenlik firması SICPA, Fransız sağlık verisi platformu OpenHealth ve Estonya merkezli blokzinciri firması Guardtime, blokzinciri tabanlı bir COVID-19 sağlık pasaportu geliştirmek için konsorsiyum oluşturdu.

Çözümün, sağlık pasaportlarını düzenlemek, yönetmek ve nüfusun bağışıklık seviyelerinin gerçek zamanlı olarak izlenilmesi için kullanılması bekleniyor.

Son birkaç haftadır devlet yetkilileri ve işletmeler COVID-19 krizinin etkilerini azaltmak için çeşitli teknoloji çözümlerini araştırıyorlar. İnsanların günlük yaşama dönmelerini sağlamak için önerilen çözümlerden birisi de bir sağlık pasaportu ya da bağışıklık belgesi kullanması.

Oluşturulan bu konsorsiyum, konuyla ilgili olan uzmanlığı ve mevcut hükümet bağlantıları nedeniyle diğerlerinden biraz ayrışıyor. Örnek verecek olursak; SICPA güvenlik dokümanları ve banknotlar için mürekkep sağlıyor. OpenHealth 20 milyon hastanın tanımlanmamış bir veritabanına sahip. Guardtime’ın kurumsal blokzinciri çözümü ise halihazırda Estonya hükümeti tarafından kullanılıyor.

SICPA‘nın platformu insanların COVID test sonuçlarına dayanarak kurcalamaya dayanıklı sertifikalar almasını sağlayacak. Doğrulama, test verilerini yerel olarak anonimleştirilmiş bir biçimde tutan akıllı telefon uygulaması kullanılarak yapılabilecek.

Guardtime’ın blokzinciri çözümü KSI Blockchain de test verilerine zaman damgası atayacak, sahtecilik yapmayı imkansız hale getirecek ve böylelikle bütünlüğü koruyacak.

OpenHealth platformu ise hükümetlerin ve sağlık otoritelerinin sağlık verilerini yönetmesini ve tanımlanmış verileri kullanarak virüsün yayılmasının izlenmesini sağlayacak.

Konsorsiyum, COVID-19 sağlık pasaportunun GDPR ilkelerine uygun olduğunu söyledi. Buna ek olarak çözüme sadece testlere tabi tutulan kişiler erişim sağlayabilecek.

Salgının sona ermesinin ardından, en azından bir süre, hayatımıza sağlık pasaportu diye bir kavram girecek gibi görünüyor. Şimdiden birçok firma COVID-19 ile mücadele için çeşitli blokzinciri çözümleri geliştirmiş durumda. Sağlık pasaportlarının geliştirilmesi aşamasında da blokzinciri teknolojisinden sonuna kadar faydalanılacak gibi görünüyor.

Blokzinciri tabanlı COVID-19 sağlık sertifikası uygulaması geliştirildi

KaynakLedgerInsgihts