BKM İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

2020’nin ilk ayını geride bırakırken blokzincir teknolojisiyle ilgili en sıcak konu merkez bankalarının dijital para birimleri oldu.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2020’nin ardından dijital varlıkların yönetimi için kamu ve özel sektörden katılımcıların bulunduğu bir konsorsiyumun kuruldu. Konsorsiyumun hedefi, ana akım finansal ekosistemin bir parçası olacak olan dijital varlıklar için regülasyon çerçevesi oluşturmak olarak belirlendi. Ayrıca WEF’in merkez bankaları için tamamlayıcı nitelikte dijital para birimi rehberi yayınladı. Rehberde dijital para birimlerinin dağıtım opsiyonları, teknik olarak artıları, eksileri ve düzenleyicilerin sorması gereken sorular bulunuyor.

İngiltere Merkez Bankası stablecoin’lerin diğer mevcut ödeme yapılarıyla aynı kurallara tabi olması gerektiğini duyurdu. Hindistan’da ise ulusal blokzincir stratejisinde dijital para birimine değinildi. Kamboçya Temmuz 2019’dan bu yana test ettiği Bangok adlı dijital para birimini yılın ilk çeyreğinde devreye alacağını duyurdu.


WEF 2020’de Dijital Varlıklar için Konsorsiyum Kuruldu

İsviçre’de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu 2020’nin ardından dijital varlıkları yönetmek için küresel bir konsorsiyum kurulacağı açıklandı.

  • Konsorsiyum çeşitli finans kurumları, küresel devlet kurumları, ekonomistler, akademisyenler ve forumun farklı topluluklarının üyelerinden oluşacak.
  • Dijital varlıkların ana akım finansal ekosistemin bir parçası olması için şeffaf, kapsayıcı ve mevcut sistemlere uyumlu bir regülasyona tabi olması gerektiği belirtildi.
  • Kamu ve özel sektör liderlerinden oluşacak konsorsiyum, mümkün olan en kısa sürede regülasyon çerçevesini oluşturmayı hedefliyor.

Kaynak: WEF, Cointelegraph


WEF, Merkez Bankaları için Dijital Para Birimi Rehberini Yayınladı

Dünya Ekonomik Forumu’nun Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Politikası ‑ Rehberi, düzenleyiciler içim kapsamlı bilgiler sağlayan bir kılavuz yayınladı.

  • Rehber CBDC’nin dağıtım maliyetlerini, potansiyel faydalarını, çok sayıda riskin değerlendirmesini, yönetişim stratejilerini, alternatif çözümleri ve göze çarpan diğer faktörleri değerlendirmesini içeren bir tamamlayıcı çerçeve görevi görüyor.
  • Rehber içerisinde CBDC’nin dağıtımı toptan, perakende ve hibrit olarak üçe ayrılmış. Swift gpi ve Ripple(XRP) toptan dijital paraya uygun örnekler gösterilirken Bitcoin, Venmo ve Tether ise perakende dijital para birimlerine örnek gösterilmiş.

  • Hibrit CBDC yapısı ile birlikte kullanıcıların fonları için istikrarlı likidite ve güvenlik sağlanması amaçlanmış.
  • Yaygın olarak benimsenmiş dijital ödeme sağlayıcılarının da dahil olduğu yapıda, CBDC’nin devreye alınmasının daha hızlı gerçekleşebileceği vurgulanmış.
  • Hibrit CBDC yapısının uygulanabilmesi için banka haricindeki finansal kuruluşların Merkez Bankası’na erişimi gerekli. Ayrıca ülkede yeterli yetkinliğe sahip finansal kuruluşların bulunması gerekiyor.
  • Teknoloji olarak dağıtık bir yapıda kurgulanması gereken CBDC’nin hız ve maliyet konusunda büyük oranda tasarruf sağlayacağı, ancak siber saldırılara karşı operasyonel maliyetlerin artabileceği belirtilmiş.

Kaynak: WEF


İngiltere Merkez Bankası’nın Stablecoin Kararı Finansal İstikrarı Hedefliyor

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) stabil dijital para (stablecoin) tabanlı ödeme sistemlerini, mevcut ödeme yapılarıyla aynı regülasyona tabi tutması, finansal istikrarı sağlama açısından önemli bir karar olarak değerlendiriliyor. BoE’nin Finansal Piyasa Altyapı sorumlusu Christina Segal-Knowles, aldıkları bu kararın sebeplerini aşağıdaki gibi değerlendirdi.

  • Kartlı ödemeler, çevrimiçi bankacılık hizmetleri ve benzeri finansal altyapının dışında yeni bir ödeme aracı olan stabil dijital paraların regülasyon dışında tutulması, ülkenin ödeme regülasyonunda ciddi bir açığa sebebiyet verebilir.
  • Tarafları güvence altına almak ve işlem hareketlerini takip etmek için tüm ödeme yöntemlerinin tek bir standarda bağlı olarak hareket etmesi finansal istikrarın en temel faktörü olarak görülüyor.
  • Christina Segal-Knowles, stabil dijital paraların ödeme yöntemi olarak kullanıldığı yerlerde, itibari banka parasından beklenene eşdeğer bir standardı karşılaması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Coindesk


Baton Systems 16 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Dağıtık defter yapısında bankadan bankaya değer transferi yazılımı sunan Baton Systems, 2019 eylül ayında aldığı 12 milyon dolarlık yatırıma ek olarak VC Illuminate’den 4 milyon dolar daha yatırım alarak toplamda 16 milyon dolarlık bir fon topladı.

  • Eski ve hantal transfer altyapısını basitleştirmek, hızlandırmak ve daha verimli hale getirmek için 2016 yılında kurulan Baton Systems, kayıt sistemleri arasında dağıtık defter teknolojisiyle senkronizasyonu ve değer transferini sağlayan bir ara katman hizmeti veriyor.
  • Bankalar, borsalar, merkez bankaları, yatırım fonları ve portföy yöneticileri gibi oyuncular mevcut kayıt sistemlerini Baton Sytems’ın ara katmanına entegre ederek birbirleri arasındaki her türlü değer transferini güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Finextra, Token Post


Singapur’da Kripto Firmalarının Lisans Alması Gerekecek

Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) Ocak 2019’da kabul edilen Ödeme Hizmetleri Yasası geçtiğimiz hafta yürürlüğe girdi. Buna göre MAS, kripto paranın da dahil olduğu Singapur’daki tüm ödeme firmalarını denetleyebilecek ve lisans verebilecek.

  • Singapur Para Otoritesi, yeni yasanın tüketicileri koruyacağını ve elektronik ödemelerin kullanımına olan güveni artıracağını belirtti.
  • MAS, kripto para birimleriyle yapılan işlemlerin anonim ve sınırsız yapısı nedeniyle kara para aklama riskleri taşıdığına inanıyor. Bu nedenle 28 Ocak’ta yürürlüğe giren yasa ile beraber ülkede faaliyet gösteren tüm kripto şirketlerinin kayıtlı ve lisanslı olmasını gerekecek.
  • Singapur Japonya ve Avrupa Birliği’nden sonra kripto paraları regüle eden birkaç bölgeden biri haline geldi. Japonya, 2017 yılından bu yana kripto sektörünü düzenliyor. AB ise Beşinci Para Kara Para Aklama Direktifi’ni (AMLD5) yürürlüğe koydu. Ancak, direktif bazı firmaların kapanmasına neden olmuştu.

Kaynak:The Block, Cointelegraph


Hindistan’da Blokzincir Tabanlı Dijital Rupi Önerisi

Hindistan’ın National Institute for Smart Government (NISG), içerisinde merkez bankası dijital para birimi (CBDC) bulunan ulusal blokzincir strateji taslağını yayınladı.

  • NISG, Hindistan hükumetinin blokzincir teknolojisinin kullanımı konusunda bir niyet beyanı yayınlaması ve özel sektörü teşvik etmesi gerektiğine inanıyor.
  • Aadhaar projesi ile 1.2 milyar kişiye dijital kimlik sağlanmasına rağmen ülkedeki banka hesabı sayısı 528 milyonda kalmış durumda. Mobil cihazların 1.21 milyar seviyesinde olduğu ülkede dijital rupi ile finansal erişimin artırılması hedefleniyor.
  • Halka açık ve izin gerektiren bir blokzincir yapısında gerçeklenmesi önerilen dijital rupinin en dikkat çeken özelliği ise veriyi paraya çevirecek olması.
  • Kullanıcılar sağlık, telekom ve finansal verilerini ilgili kurumlara paylaşarak dijital rupi kazanabilecekler.

Kaynak: Finextra, LedgerInsights


Banka Destekli Ticaret Finansmanı Platformu Contour’un Lansmanı Yapıldı

R3 Corda tarafından geliştirilen Voltron, 18 trilyon dolarlık ticaret finansmanı pazarını dijitalleştirmeyi ve modernleştirmeyi hedefliyor. Contour adıyla yeni bir markaya sahip olan ürünün lansmanı Singapur’da yapıldı.

  • Bankalar tarafından bir ödeme garantisi olarak sunulan akreditifler, satıcının borç olarak verdiği parayı geri alabileceğine dair devredilebilir kanıt olarak kullanılıyor. Uluslararası ticaretin en önemli araçlarından biri olan akreditiflerin mevcut düzende elde edilmesi 10 gün kadar sürebiliyor.
  • 14 ülkede 50’den fazla banka ve özel şirketin katılımıyla gerçekleştirilen pilot çalışmalarının ardından petrol ticareti ve yuan cinsinden yapılan ticari işlemlerde akreditif süreci 24 saatin altına indirgendi.
  • 2018’de Voltron adıyla, Bain and Co., Bangkok Bank, BNP Paribas, HSBC, ING, SEB, R3, CryptoBLK ve CTBC Venture Capital ile hayata geçirilen çalışmaya son katılan banka ise Standard Chartered oldu.
  • Contour’un tam fonksiyonlu ticari sürümü 2020nin ikinci yarısında yayınlanacak.

Kaynak: Finextra, Coindesk


Kamboçya Ulusal Bankası’nın Dijital Parası Bu Çeyrekte Devreye Alınıyor

Kamboçya Ulusal Bankası’nın 2019 temmuz ayından bu yana denediği merkez bankası dijital para birimi (CBDC), 2020’nin ilk çeyreğinde kullanılmaya başlanacak.

  • Kamboçya Ulusal Bankası’nın yeni dijital para biriminin adı Bakong olacak.
  • Bakong, Kamboçya’daki ödeme sektöründeki tüm oyuncuları aynı platform altında buluşturarak merkezi bir rol oynayacak. Böylece son kullanıcılar hangi bankanın müşterisi olursa olsun birbirlerine ödeme yapmaları kolaylaşacak. Bakong üzerinden sınır ötesi ödemelere de izin verilmesi hedefleniyor.
  • Merkez Bankası tarafından işletilen özel blokzincir platformunda (Hyperledger IROHA)müşterilere ait banka hesapları dijital cüzdanlara eklenecek ve yapılan tüm para transferleri takip edilebilecek.
  • Bakong’un QR kodu kullanımı için Asean ülkelerinin de entegre edileceği ulusal bir standart belirlenecek.

Kaynak: Cointelegraph, NFCW

Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.