Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

Blokzincir dünyasında bu hafta; dijital para birimleri, tokenlaştırılmış menkul kıymetler, blokzincir ile iş yapış biçimlerine yeniden şekil veren firmalar ve ödeme endüstrisinin oyuncuları arasındaki iş birlikleri var.

Dijital para birimleri uzun zamandır blokzincir gündemimizde yer alıyor. Her hafta yeni bir ülke kendi dijital para birimine ait güncellemeleri duyuruyor. Bu hafta benzer bir açıklama Fransa’dan geldi. Fransız hükumeti, dijital para testlerine önümüzdeki yıl başlanacağını açıkladı. Avrupa Birliği Merkez Bankası ise yayınladığı makalede dijital paranın maliyet ve hız avantajlarına ek olarak ABD’li ödeme sağlayıcılarına olan bağımlılığı da azaltacağına dikkat çekti. Almanya’dan Deutsche Bank, yayınladığı raporda; önümüzdeki on sene içerisinde kripto paraların nakdin yerini alabileceğini öngördüğünü ancak önlerinde aşmaları gereken ciddi bir düzenleyici engeli olduğuna dikkat çekti. Yine Almanya’da tokenlaştırılmış menkul kıymet platformu olan HQLAx’ta üç bankanın katılımıyla tahvil takası gerçekleştirildi.

Amerika’da Kredi Birliği (CUSO), Corda platformunda hayata geçirdiği blokzincir tabanlı dijital kimlik ağı CULedger’ın üzerinde CUPay adlı bir ödeme ürünü geliştirdiğini açıkladı.

San Francisco merkezli blokzincir girişimi Figure Technologies ise ipotek finansmanını Provenance isimli platformuna taşıdı ve aldığı yatırımlarla gözünü 1.4 trilyon dolarlık öğrenci kredisi endüstrisine çevirdi.

Asya’da ise Finablr, Alipay ile işbirliğine giderek Ant Financial’ın blokzincir tabanlı uluslararası para transferi ekosistemine katılmış oldu. Tokenlaştırılmış menkul kıymet platformu Securitize ise Japonya ve Asya’daki etkisini genişletmek için Japon blokzincir danışmanlık firması BUIDL’ı bünyesine kattı.


Avrupa’da Gündem Dijital Para Birimleri

Avrupa Merkez Bankası, daha hızlı ve daha düşük maliyetli ödemeler için kendi dijital para birimini geliştirmek istiyor.

  • Avrupa Merkez Bankası kendi dijital para birimiyle, ABD’li ödeme sağlayıcılarının da baskınlığını azaltmaya çalışacak.
  • Yönetim kurulu üyelerinden Benoit Coeure, Visa, MasterCard, Amazon, Apple ve PayPal gibi uluslararası oyunculara olan bağımlılığının üstesinden gelinmesi gerektiğini belirtti.
  • Yayınlanan makalede, yeni nesil perakende ödeme sistemlerinin, Single Euro Payment Area (SEPA) tecrübelerinin üzerine, kamunun desteği ve endüstrinin yönlendirmesiyle birlikte kurgulanması ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
  • Fransa Merkez Bankası, gelecek sene dijital para biriminin testlerine başlayacağını açıkladı.

Kaynak: The BlockECB


Alman Borsası’nda Blokzincir Tabanlı İlk Menkul Kıymet Takası Tamamlandı

Almanya’da Eurex Repo F7 takas sistemi üzerinde sürtünmesiz teminat takası işlemleri için blokzincirinden faydalanan HQLAx adlı platformda ilk işlem gerçekleştirildi.

  • Commerzbank, Credit Suisse ve UBS’in rol aldığı işlemde UBS ve Commerzbank arasında aralarında devlet ve özel şirketlere ait tahvillerinin bulunduğu bir takas gerçekleştirildi.
  • İşlem süresince Clearstream Banking menkul kıymetleri muhafaza eden kuruluş görevini üstlendi.
  • Mülkiyet değişikliği R3 Corda ile geliştirilen HQLAx’in dijital teminat siciline kaydedildi.

Kaynak: FinextraHQLAx


“Kripto Paralar, İtibari Para Birimlerinin Yerini Alabilir” Deutsche Bank

Deutsche Bank, 2030 yılına ait öngörülerini paylaştığı araştırma raporu “konzept”i yayınladı.

  • Kripto paraların önümüzdeki on sene içerisinde düzenleyici engelini aştığı takdirde finansal sisteme ciddi katkıda bulunacağı belirtilmiş.
  • Ayrıca mevcut itibari para sisteminin iş gücü maliyeti ve enflasyonlar nedeniyle oldukça kırılgan bir yapıya sahip olduğu, bu nedenle kripto para birimlerinin önümüzdeki on yıl içerisinde nakit yerine geçme potansiyeline sahip olduğu ifade edilmiş.
  • Devletlerin gerekli düzenlemeleri yaparak kripto para birimlerini tanımaları gerektiğinin altı çizilmiş.

Kaynak: The Block


CULedger, Uluslararası Para Transferleri için CUPay’ı Kullanacak

ABD Kredi Birliği’nin (CUSO) geçtiğimiz sene devreye aldığı blokzincir tabanlı dijital kimlik ağı CULedger üzerinde ödeme alternatifi geliştiriyor. Siber güvenlik saldırıları ve sahtekarlıkla ilgili riskleri azaltarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen CULedger’ın ödeme ürünü CUPay, önümüzdeki sene hayata geçecek.

  • R3 Corda üzerinde geliştirilen CUPay, Corda tabanlı ödeme ağları arasındaki bağlantıyı kolaylaştırarak uluslararası para transferlerini destekleyecek.
  • Tamamen dijital kimlik altyapısı üzerinde çalışacak CUPay, kredi birlikleri ve üyelerine daha hızlı, güvenli ve düşük maliyetli bir alternatif çözüm sunacak.

Kaynak: Finextra


Figure Technologies İpotek Finansmanını Baştan Yaratıyor

San Francisco merkezli blokzincir girişimi Figure Technologies, Provenance adlı platformu aracılığıyla ipotek finansmanı gerçekleştiriyor.

  • Kullanıcılar 45 gün süren geleneksel ipotek sürecini Provenance üzerinde çok daha kısa bir sürede dijital olarak tamamlıyor.
  • İpotek edilen evler dijital menkul kıymetlere dönüştürülerek satışı gerçekleşiyor.
  • Figure Technologies, Seri C yatırım turunu 103 milyon dolar fonlama ve 1.2 milyar dolar değerleme ile kapattı.
  • Bu yatırım ile birlikte Figure Technologies gözünü 1.4 trilyon dolarlık öğrenci kredisi endüstrisine çevirdi.

Kaynak: The BlockFinextra


Finablr ve Alipay Uluslararası Para Transferi için İş Birliği Yapacak

Ödemeler ve döviz çözümleri sunan küresel platform Finablr, Alipay ile yaptığı iş birliğiyle Ant Financial’ın uluslararası para transferi ekosistemine dahil oldu.

  • Alipay kullanıcıları, Finablr’ın 170 ülkede hem fiziksel hem de dijital noktalarda geçerli global markaları Xpress Money, Travelex, Unimoni ve UAE Exchange aracılığıyla istedikleri noktaya para gönderimi yapabilecekler.
  • Finablr, Ant Financial’ın blokzincir tabanlı havale sisteminin ilk katılımcılarından biri oldu.
  • Ant Financial’ın benzer ortaklık hamleleriyle ekosistemini genişletmesi bekleniyor.

Kaynak: Finextra


Dijital Menkul Kıymet Platformu Securitize, BUIDL’ı Bünyesine Kattı

Securitize, firmanın Asya’daki etkinliğini genişletmek amacıyla Japonya’da blokzincir üzerinde menkul kıymetler konusunda danışmanlık veren BUIDL’ı firmasını satın aldı.

  • Japonya, Asya ve diğer ülkelerde endüstrinin gelişmesi için önemli rol oynayacak Securitize’ın ortakları arasında Asya bölgesinin önemli ödeme kanallarından Omise’nin CEO’su Jun Hasegawa bulunuyor.
  • Securitize geçtiğimiz hafta Japon hükumetinin tokenlaştırılmış menkul kıymetlerle ilgili çıkardığı yeni yasanın etkilerinin ve risklerinin araştırılacağı Security Token Research Consortium’a katılacağını açıklamıştı.
Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.