Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü… Bu yazı aracılığıyla bugüne kadar üzerimde emeği olan tüm öğretmenlerime ve bu ulvi görevi yerine getiren herkese teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Blokzincir gündeminde bu hafta öne çıkan konuları dijital paradijital menkul kıymetler ve düzenleyici ilişkileri olarak sayabiliriz.

İngiltere’de dijital dönüşümü desteklemek adına kurulan UK Jurisdiction Taskforce’un Mayıs ayında akıllı sözleşmeler ve dijital varlıkların İngiliz yasalarına uygulanabilirliğini içeren bir tasarı olarak sunduğu rapor otoritelerden kabul gördü.

Sberbank, Rusya’da repo işlemlerinin uçtan uca blokzincir üzerinde gerçekleştirdiği çözümü için patent aldığını duyurdu. Blokzincir ve düzenleyici ilişkileri konusunda en yüksek uyumu sağlayan İsviçre’de ise, Zug merkezli SEBA Bank faaliyete geçiyor. Hizmetleri arasında duyurdukları SEBA Card 5 farklı kripto parayı destekleyecek ve dünya üzerinde 42 milyon noktada kullanılması hedefleniyor.

Dijitalleştirilmiş menkul kıymet çözümünü SEC’in değerlendirmesine sunan Franklin Templeton Investmens, Curv ile yaptığı iş birliğiyle hem özel anahtar kullanımı ihtiyacını ortadan kaldırıyor hem de kullanıcılarına diğer kullanıcıların verilerini açık etmeden işlem yapabilmelerini sağlıyor. Kanada Kraliyet Bankası, dijitalleştirilmiş menkul kıymetlerin kripto paralar ile entegre olan bir borsayı açmayı hedeflediğini, yaptığı dört patent başvurusuyla duyurmuş oldu.

Dijital para tarafında ise Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika tarafından kurulan BRICS konsorsiyumu ticari faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde doların egemenliğini azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.


Rapor

İngiltere’de yasal hizmetler sektörünün dijital dönüşümünü desteklemekle görevli LawTech Delivery Panel’in endüstri liderliğindeki bir grubu olan UK Jurisdiction Taskforce’un (UKJT), dijital varlıklar ve akıllı sözleşmeler hakkında yayınladığı tasarı kabul edildi.

  • Akıllı sözleşmeler ve dijital belirteçler İngiliz ve Galler yasalarına uyarlanabilir ve uygulanabilir olarak görüldü.
  • Böylece modern ticaret ve teknoloji yapılarına ilişkin esneklik sağlanması hedeflendi.
  • Akıllı sözleşmeler yasal bir sözleşme veya yasal bir sözleşmenin bağlayıcı bir parçası olarak kabul edildi.

Kaynak: LinklatersFinextra


Sberbank, repo anlaşmaları ve icra süreçleri için geliştirdiği blokzincir tabanlı uçtan uca çözümüyle Rusya’da patent aldı.

  • Taraflar, ilk olarak akıllı sözleşme içerişinde belirledikleri geri alım koşullarını dijital olarak imzalayarak repo anlaşmalarını hayata geçiriyorlar.
  • İkinci aşamada akıllı sözleşmede belirlenen şartların sağlanmasıyla taraflar arasındaki fon ve menkul kıymetlerin devri gerçekleşiyor.
  • Anlaşma süresince menkul kıymetlerin değeri takip edilerek zincire kayıt ediliyor.

Kaynak: FinextraSberbank


İsviçre Finans Piyasası Denetleme Kurumu FINMA tarafından bankacılık lisansı alan SEBA Bank AG (eski adıyla SEBA Crypto AG) kuruluşundan sadece 18 ay sonra faaliyete geçiyor.

  • Zug merkezli finans kuruluşu, geleneksel bankacılık dünyası ile yeni kripto / dijital dünya arasında bir köprü kuruyor.
  • SEBA Bank AG, varlıkları ve hakları tokenlaştırarak dijital değerlerin yaşam döngüsünü başlatıyor.
  • Ayrıca SEBAwallet uygulaması, internet bankacılığı ve SEBA Card, Bitcoin, Ether, Stellar, LiteCoin, ETH Classic gibi 5 farklı kripto parayı destekleyecek.
  • Dünya’da 42 milyon noktada kullanılabilecek SEBA Card’ın kriptoparaların yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Kaynak: FinextraThe Block


700 milyar doları aşkın varlığa sahip olan yatırım şirketi Franklin Templeton Investments, varlıklarını Stellar blokzincir platformu üzerinden takibi için SEC’e başvurdu.

  • Franklin Templeton Investments, menkul değerlerini güvence altına almak için tokenlaştırılmış menkul değer çözümleri üreten Curv adlı bir girişimle iş birliğine gitti.
  • Curv, kullanıcıların işlemlerini imzalaması ve varlıklarını yönetmesi için özel anahtara ihtiyaç duyulmayan bir yapı geliştirdi.
  • Aynı zamanda Multi Parties Calculation (MPC) adını verdikleri çok partili hesaplama çözümü, partilerin diğer partilere ait verileri görmeden işlem yapabilmelerini sağlıyor.
  • Buna örnek olarak dört kişinin olduğunu bir grupta her bir kişinin ne kadar geliri olduğunu açıklamadan, ortalama maaş hesabı yapılabilir ve kimin en yüksek maaşa sahip olduğu bilgisine erişilebilir.

Kaynak: The BlockCoindesk


BRICS — Brezilya 2019

Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika ülkelerinin baş harflerinden adını alan BRICS konsorsiyumu, ticaret bölgelerinde doların hakimiyetini azaltmaya yönelik ortak bir dijital para biriminin oluşturulması hakkında fikir alışverişi yaptı.

  • Görüşmelerden somut bir dijital para birimi şeması çıkmasa da ticari işlemleri kolaylaştıracak bir belge akışının temellerinin atıldığı belirtildi.
  • Projenin dijital para biriminden paylaşımlı ticaret ağına evirilmesi ise bir diğer ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: BlockonomiRBU


965 milyar doların üzerinde varlığa sahip olan Kanada Kraliyet Bankası (RBC), yatırım ve online alımlar için kripto para borsasını hayata geçirmeyi hedefliyor.

  • RBC, kripto paraların kendi iş süreçlerine entegrasyonu için Kanada ve Amerika’da dört patent başvurusunda bulundu.
  • Son üç yıl içerisinde blokzincir teknolojisiyle ilgili 27 patent başvurusunda bulunan bankanın çözümleri arasında kredi skorlama, otomobil kayıtlarının tutulması, dijital ödül programları ve kredilendirme süreçleri bulunuyor.

Kaynak: The BlockLogic

Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.