Interfax’in haberine göre Rusya’nın en büyük bankalarından biri olan Sberbank kendi stablecoin’ini çıkarma planları yapıyor.

Moskova merkezli Sberbank, bu ay Rusya Merkez Bankası’na müşterileri için dijital token ihraç etmek amacıyla bir başvuru göndermişti.

İddiaya göre blokzinciri tabanlı dijital token Rus rublesine dayalı olacak. Stablecoin’in piyasaya sürülmesi ilkbaharı bulabilir.

Interfax, haberinde Sberbank’ın Başkan Yardımcısı Anatoly Popov’un sözlerine de yer verdi. Popov, Sberbank’ın Rusya Merkez Bankası’na Ocak ayının başlarında blokzinciri platformunu  kaydettirmek için başvurduklarını söylüyor. Bu platformda yasalara uygun dijital finansal varlıklar yayınlanabilecek.

Popov, teknolojik olarak bankanın böyle bir itibari para birimi ile çalışmaya hazır olduğunu, içeride test ettiklerini ve bu çözümün işe yaradığını gördüklerini de sözlerine ekliyor.

Sberbank’ın stablecoin hamlesine karşın Rusya dünyadaki en kripto dostu ülke sayılmaz. Geçtiğimiz yıl hazırlanan bir yasa, Rusların kripto varlıklarını açıklamazlarsa üç yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini söylüyor.

Rusya Merkez Bankası’nın bu yılın sonuna kadar kendi merkez bankası destekli dijital para birimini (CBDC) test etmeyi umduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakDecyrpt