Cardano kurucusu Charles Hoskinson, Cointelegraph ile yaptığı bir röportajda gelecekteki ulusal seçimlerin Cardano blokzinciri üzerinde yapılabileceğini öne sürüyor.

Hoskinson bunun sadece bir temenni olmadığını, ulusal çapta seçimlerin blokzinciri üzerinden yapılabilmesi için altyapı geliştirmeleri yaptıklarını da belirtiyor. Hoskinson bunun kademeli bir şekilde olacağını ve bir dizi test gerektireceğini kabul ediyor. Şirketin planı, belediye ya da eyalet seçimlerine gitmeden önce küçük çaplı seçimlerle başlamak. Hoskinson bu ağın, eski seçim sistemleriyle sıkıntı yaşayan ülkeler için oldukça kullanışlı olacağına inanıyor.

Hoskinson’ın konuya yönelik ifadeleri şöyle: “Bence bu çözümü Etiyopya veya Gürcistan hükümetine satmamız üç ila beş yıl içinde tamamen mümkün. Bu ülkeler yeni bir oylama sistemi arayışı içindeler çünkü nüfus sayımı, kayıt ve seçimlerle ilgili çok fazla sorun yaşıyorlar.

Hoskinson, blokzinciri tabanlı bir oylama sistemini ölçeklendirmenin zor olacağını da kabul ediyor. Yeterince gizlilik ve denetlenebilirliğe odaklanan bir platform oluşturmak çok fazla ek yük gerektirecek.

Blokzinciri teknolojisi ve seçimler sık sık gündeme gelen bir ikili. Teknolojinin sunduğu şeffaflık ve güven her ne kadar seçimler için ideal bir ortam sunuyor gibi gözükse de henüz büyük ölçekteki seçimler için blokzincirinin hazır olmadığı düşünülüyor.

Daha önce küçük çaplı birçok seçimde blokzincirinin kullanıldığını gördük. ABD’de Voatz uygulaması ile yapılan seçimler ve Rusya’da gerçekleştirilen son referandum buna bir örnek olarak gösterilebilir. Ulusal çaptaki seçimler için blokzincirine şüpheye yaklaşılsa da şimdiye kadar teknoloji küçük çaptaki birçok seçim için kullanıldı.

Blokzinciri pandemi sırasında gerçekleşecek seçime çözüm olabilir mi?

KaynakCointelegraph