2020 yılında artık blokzinciri teknolojisi ya da kripto para birimleri hakkında araştırmalar yapmayan bir ülke kalmadı. Özellikle Merkez Bankası destekli dijital para birimleri konusunda küresel bir yarış söz konusu olduğu aşikar. Dijitalleştirilmiş bir ekonomiye geçişin yanı sıra blokzinciri inovasyonu da ciddi bir popülerlik kazandı. Güney Kore ise bu konuda başı çeken önemli ülkelerden birisi.

Asya’nın dördüncü, dünyanın 11. büyük ekonomisi olan ülke, teknolojik adaptasyon ve deneyimleme açısından lider konumunda. Şimdi ise blokzinciri inovasyonu yolunda teknoloji endüstrisine öncülük ediyor.

İlk olarak 2017 yılında, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı, yıkıcı finansal spekülasyonlar, dolandırıcılık ve yasadışı faaliyetlerle ilgili endişelerin arttığı dönemde düzenleyici adımlar attı. Daha sonra ilk para arzlarını (ICO) yasaklayan ülke, sıkı düzenlemelere rağmen küresel kripto pazarında önemli bir oyuncu olmaya devam etti.

2020 yılına gelindiğinde ise Mart ayında ülkedeki kripto paraları yasallaştıran Özel Raporlama Yasası’ndaki değişiklik kabul edildi. Değişiklik, ülkenin yasal sistemi içindeki kripto para birimlerinin resmi girişini ve yerel blokzinciri endüstrisinin yeniden kurulmasını işaret ediyordu.

Güney Koreli otoritelerin blokzinciri gelişimini zorlamaya yönelik çabaları, ülkenin önemli bir kripto ve blokzinciri merkezi haline gelmesine yardımcı oldu. Ülke şu anda ICON, Blocko ve Kakao Talk gibi büyük şirketlerin blokzinciri altyapısına sahip. Bunun yanı sıra Upbit ve Bithump gibi popüler kripto para borsalarına da ev sahipliği yapıyor.

Bithump, Busan blokzinciri bölgesine yaklaşık 8 milyon dolar yatırım yapma sözü verdi. Düzenleme içermeyen bölge olarak ilan edilen bu Busan, blokzinciri tabanlı projelerin geliştirilmesi için özel olarak seçilen serbest bir bölge haline getirilmişti. Bölge İsviçre’de bulunan Zug bölgesi model alınarak oluşturuldu.

Özel ve Kamu sektörü birlikte çalışıyor

Ülkedeki gerçek inovasyon ise blokzinciri teknolojisinin özel ve kamu sektöründe uygulanmasıyla gerçekleşti. Güney Kore’deki düzenleyici kurumlar blokzinciri teknolojisini ülke için altın bir fırsat olarak değerlendiriyorlar ve özel şirketlere bunu uygulamaya odaklanmaları konusunda çağrıda bulunuyorlar.

Shina Ilbo’nun yakın tarihte yayımladığı bir ankete göre ülkenin Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından denetlenen düzenleyici sanal alanı blokzinciri tabanlı 380 yeni iş yaratmaya yardımcı oldu ve bunun yanı sıra 110 milyon dolarlık yatırım yarattı.

Sanal alanlar (sandbox) şirketlerin geçici olarak inovasyon ve büyümeye odaklanmalarını sağlamak için onları finansal hizmetler ile ilgili çeşitli düzenlemelerden muaf tutar. Oluşturulan bu alanda yaklaşık 16 şirket büyüme potansiyeli sergiledi ve yatırımlarla birlikte 110 milyon dolar kazandı.

Düzenleyici sanal test alanları, FSC’nin gayrimenkul, chatbot hizmetleri ve yapay zeka destekli kredi değerlendirmesi gibi alanlarda blokzinciri teknolojisinin faydasını değerlendirmesine yardımcı oluyor.

Tüm bunların yanı sıra Güney Kore geçtiğimiz ay merkez bankası destekli dijital para birimleri için bir pilot program başlattığını da duyurdu. Program ülkenin küresel CBDC yarışına resmen girdiğini gösteriyor.

Güney Kore’nin önde gelen kripto ve blokzinciri merkezlerinden biri olma yolunda ilerlediği aşikar. Küresel duyarlılığın tamamen dijital bir geleceğe doğru kaymasıyla, ülkenin mevcut çabaları, tüm endüstrinin geleceğini bir bütün olarak şekillendirmede büyük bir rol oynayacak.

Güney Kore Merkez Bankası dijital para testlerine başladı

Kaynakhttps://thedailychain.com/south-korea-making-major-moves-in-blockchain-and-crypto-innovation/