Güney Kore Merkez Bankası dijital won testi için bir pilot programı başlattığını duyurdu.

Banka, başlatılan bu programın Aralık 2021’e kadar devam edeceğini söylüyor. 22 aylık program, dijital para birimi oluşturmak ve yayınlamak için gerekli teknik ve yasal hükümleri tanımlamayı amaçlıyor.

Teknik açıdan, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) tasarımını, CBDC’nin bir çalışma yöntemini ve blokzinciri teknolojisinin uygulanmasının mümkün olup olmayacağını tanımlayacak. Yasal açıdan ise program CBDC’nin gelmesiyle beklenen yasal sorunları analiz edecek ve buna göre Kore Bankası Yasası için özel bir değişiklik planı hazırlayacak.

Pilot programın takvimi şöyle:

– CBDC tasarımı ve gereksinimleri tanımı: 5 ay (Mart 2020 – Temmuz 2020)
– Teknoloji incelemesi: 5 ay (Nisan 2020 – Ağustos 2020)
– İş süreci analizi ve danışmanlığı: 4 ay (Eylül 2020 – Aralık 2020)
– CBDC pilot sistemi yapımı ve testi: 12 ay (Ocak 2021 – Aralık 2021)

Kore Bankası’nın, yakın gelecekte CBDC’ye ihtiyaç yok şeklinde bir açıklama yaptığını da belirtmek gerekiyor çünkü diğer faktörlerin yanı sıra nakit talebi hala mevcut. Ancak yine de, gelecekte ödemeler sektöründe yapılacak değişikliklere derhal yanıt vermeye hazır olmaları gerekiyor.

Kore Bankası ilk olarak Aralık 2019 yılında bir CBDC çalışması araştırması yaptığına dair ipuçları vermişti. Merkez Bankası, CBDC’leri incelemek ve diğer ülkelerin dijital para birimi girişimlerini analiz etmek için uzmanlar tutuyordu.

Dünyadaki merkez bankaları dijital para araştırma çabalarını hızlandırmış görünüyor. Geçtiğimiz hafta da Fransa Merkez Bankası dijital euro’nun uzlaşma prosedürlerine entegrasyonunu test etmek için bir program başlatmıştı.

Avrupa Merkez Bankası dijital para planlarını hızlandırabilir

KaynakTheBlock