Güney Kore Merkez Bankası ilk dijital won simülasyonunu Aralık 2021’de tamamladığını açıkladı. Merkez Bankası dijital para birimi (CBDC) simülasyonlarının ikinci aşaması ise 22 Haziran 2022’de bitecek.

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre CBDC denemelerinin ikinci fazı aşağıda belirtilen işlevsellikleri araştıracak:

  • İnternet bağlantısının bulunmadığı yerlerde çevrimdışı ödeme
  • Dijital varlıklar için ödeme yapmak için token’laştırılmış paranın kullanılması
  • Sınır ötesi CBDC transferleri

Bunlara ek olarak, Kore’nin ikinci deneme aşaması, gizliliği artırma (sıfır bilgi kanıtları gibi) katman 2 teknolojileri aracılığıyla ölçeklenebilirliği keşfetme dahil olmak üzere yeni teknolojileri de araştıracak.

Banka ikinci aşamadan sonra testler yerine gerçek dünya ortamını keşfetmek istiyor. Bu nedenle Kore Merkez Bankası’nın 2022’nin ilk çeyreğinde ikinci faz sonrası çalışmaya hazırlık olarak finansal kurumlara danışması bekleniyor.

Merkez bankası, en büyük iki tanesi Asya’da bulunan, devam etmekte olan çok sayıda sınır ötesi CBDC denemesinden birine katılıp katılmayacağından bahsetmedi. Bunlar, Tayland, Hong Kong, Çin ve BAE merkez bankalarının katıldığı M-CBDC Köprüsü ve Singapur, Malezya, Güney Afrika ve Avustralya merkez bankalarının katıldığı Dunbar Projesi.

Geçen Temmuz ayında merkez bankası CBDC simülasyonları için teknoloji ortağı olarak Kore’nin en büyük sosyal ağı Kakao’nun bir alt kuruluşu olan Ground X’i seçmişti.

İsviçre Merkez Bankası diğer bankalarla birlikte CBDC’yi deniyor

KaynakLedgerInsights