İsviçre Merkez Bankası (SNB), bir toptan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) yerleşiminin ticari bankalarla entegrasyonunu başarıyla test etti.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan açıklamaya göre bu başarılı deneme, tokenlaştırılmış finansal varlıkları ana akım piyasalarla entegre etmeyi amaçlayan Project Helvetia’nın ikinci aşamasının önemli bir parçası.

BIS, testi gerçekleştirmek için beş ticari bankanın Goldman Sachs, Credit Suisse, Citi, UBS ve Hypothekarbank Lenzburg ve İsviçre borsa platformu SIX’in arasına katıldı. Aralık 2020’de SNB, dijital para birimi denemelerini ticari borç verenleri içerecek şekilde genişletmeyi planladığını belirtti.

2021’in 4. çeyreğinde gerçekleştirilen deneme testi, CBDC’lerin ihraç, itfa ve hem İsviçre içinde hem de dışında menkul kıymet mutabakatları için kullanımını içeriyordu. BIS raporunda konuyla ilgili olarak “Toptan bir merkez bankası dijital para birimi (wCBDC), ticari ve merkez bankalarının mevcut temel bankacılık sistemleri ve süreçleri ile entegre edilebilir.” ifadeleri kullanılıyor.

Deneme aşamasının başarısına rağmen, SNB, Project Helvetia’nın yalnızca deneysel bir çalışma olduğunu ve yapılan çalışmanın merkez bankasının toptan CBDC’yi piyasaya sürme planlarının bir göstergesi olmadığını savunuyor.

CBDC’ler uzun süredir finans ve blokzinciri sektörünün gündeminde. Birkaç merkez bankası şu anda, kripto para birimleri ve özel olarak ihraç edilen sabit paraların aksine, devlet destekli dijital para birimlerini savunan BIS gibi küresel finans kuruluşları ile perakende ve toptan CBDC’leri inceliyor veya test ediyor.

Visa CBDC altyapısı için ConsenSys ile anlaştı