Güney Kore’nin Bucheon kenti akıllı şehir inisiyatifi kapsamında bölgedeki park sorunlarını çözmek için bir blokzinciri çözümü kullanıyor. Yerel yönetim ve şirketlerin katılımıyla geliştirilen çözüm Bucheon’un Sangsalmi bölgesinde ortak park imkanı sağladı.

Proje, “Smart City Challenge” projesi kapsamında Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından başlatılmıştı. Proje 280 ortak park yeri sağlayarak arz ve talep oranını yüzde 37’den yüzde 109’a çıkardı. Ayrıca kaçak park etmeler de yüzde 41 oranında azaldı.

Bu park yerleri Teknopark da dahil olmak üzere yere sakinlere ayrılmış otoparklar ve şirketler tarafından sağlanıyor. Şehirde ayrıca ‘Sangsalmi Halkı’ adı verilen bu ortak park hizmetini işletmek için bir şirket de kuruldu.

Blokzinciri teknoloji tarafından desteklenen hizmet ‘CityPass’ adlı bir mobil uygulama aracılığıyla kullanılabiliyor. Şimdilik proje kentte ‘hizmet olarak hareketliliği’ teşvik etmeyi amaçlayan Bucheon’un 13 farklı bölgesinde uygulanacak.

Arazi, Altyapı ve Ulaşım Bakanı Kim Hyun-mi konuyla ilgili olarak: “Yerel yönetimlerin, işletmelerin ve sakinlerin birlikte katıldığı akıllı şehir projesinin inovasyonu ve performansının açık bir şekilde görülmesiyle ülke çapında genişleme ve denizaşırı ihracat için yeni bir büyüme motoru haline getirmek adına finansal destek ve teknik danışmanlık sağlandı.” ifadelerini kullandı.

Güney Kore’deki akıllı şehir girişimleri hızla devam ediyor. Blokzinciri teknolojisi bu girişimlerin önemli bir parçası konumunda. Geçtiğimiz yıl da ülkenin başkenti Seul’da blokzinciri tabanlı kimlik kartları uygulamasının başlatılacağı ve ulaşımda da yine blokzinciri çözümlerini kullanılacağı duyurulmuştu.

Güney Kore’nin merkezi olmayan kimlik sistemleri için küresel hedefleri var

KaynakLedgerInsights