Çarşamba günü yapılan bir açıklamada Gürcistan Merkez Bankası, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Gürcistan Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Lari’yi (GEL) dijitalleştirirken, CBDC’leri başlatan diğer ülkelerin işaret ettiği avantajların çoğunu araştırdıklarını da belirtti. Bunlardan birkaçı; finansal katılım, kolaylaştırılmış çözüm ve gelişen bir para sistemi üzerindeki hükümetin egemenliği.

Dijital GEL” adlı projenin planı, Uluslararası Ödemeler Bankası’nın geçen yıl belirlediği CBDC standartlarına uyma yolunda ilerleyecek.

Yapılan açıklama, aynı zamanda Gürcistan’ın çabalarına kamu-özel ortaklıkları yoluyla katkıda bulunmak isteyen girişimciler için de bir davet görevi de görüyor. Bankanın özellikle blokzinciri teknolojisinden bahsetmediğini de belirtelim.

CBDC’ler uzun süredir dünyanın birçok yerindeki merkez bankaları için sıcak bir konu. Çin bu konuda başı çeken ülkelerden birisi olurken Gürcistan’ın komşuları Türkiye ve Rusya’da da CBDC’ler üzerine projeler yürütülüyor.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakThe Block