Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), COVID-19 kimlik bilgilerinin hava yolu şirketleri tarafından doğrulanması için blokzinciri tabanlı “IATA Travel Pass” platformunu geliştirdi.

Daha önce British Airways ve Singapore Airlines’ın da katıldığı teste son olarak Qatar, Emirates ve Etihad Hava Yolları da katıldı.

Platform, hükümetleri karantina gerekliliği olmadan sınırları yeniden açma konusunda daha rahat hale getirmeyi hedefliyor.

Şu anda hava yoluyla seyahat etmek isteyenlerin en büyük sıkıntısı hükümetlerin koyduğu şartlar. Örneğin İngiltere’ye gelen tüm yolcuların COVID-19 testi sunması şart. Dolayısıyla yolcuların test yaptırıp yaptırmadığını hızlı bir şekilde tespit eden uygulamalara büyük ihtiyaç duyuluyor.

IATA Travel Pass nasıl çalışıyor?

IATA Travel Pass, yolcuların seyahat etmeden önce yetkililere sunmaları gerekenleri özetliyor ve Travel Pass Uygulaması aracılığıyla belgelerin temassız olarak paylaşılmasına olanak tanıyor. Platform ayrıca yolculara kalkış konumlarının yakınındaki test merkezlerinin ayrıntılarını verecek ve laboratuvarların yolcunun uygulamasına test sonuçlarını veya aşı sertifikalarını göndermesine olanak tanıyacak.

Travel Pass çözümü dört işlevden oluşuyor: Ülke test gereksinimlerinin bir kaydı, test merkezlerinin listeleri, laboratuvarların test sonuçlarını güvenli bir şekilde göndermesini sağlayan bir uygulama ve test sonuçlarını veya bir dijital aşı pasaportunu içeren temassız seyahat uygulaması. Çözüm, kendi kendine egemen kimlik girişimi olan Evernym ile birlikte geliştirildi.

Singapur Havayolları, Travel Pass’ı ilk deneyen ilk hava yolu şirketiydi. Servis, Jakarta ve Kuala Lumpur’dan Singapur’a uçuşlara 23 Aralık’ta başladı. British Airways’in de önümüzdeki haftalarda pilot çalışamlarına başlaması bekleniyor.

Blockchain havayolu şirketleri için ne sunuyor?