Hindistan Merkez Bankası (RBI), kendi Merkez Bankası Dijital Para Birimi’nin (CBDC) aşamalı bir pilot uygulamasının başlatılacağını söyledi.

Merkez Bankası “Concept Note” başlığı altında yayımladığı bir dokümanda e-rupi olarak adlandırdığı rupinin dijital versiyonu için vizyonunu özetliyor. Belgede bir CBDC uygulama gerekçesi ve farklı aşamalarda nasıl test edileceği de inceleniyor.

Avustralya’dan ABD’ye kadar dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları kağıt paraya alternatif olarak değerlendirilen CBDC’lere ilgi gösteriyor. Hindistan Merkez Bankası da Çin’i ve şu anda kendi CBDC’sini kullanan 16 ülkeyi örnek göstererek bu yolda ilerlemelerinin nedenini vurguluyor.

Dokümanda konuyla ilgili olarak kullanılan ifadeler şöyle: “Şu anda, paranın doğasını ve işlevlerini kesin olarak değiştirecek olan para biriminin evriminde bir dönüm noktası hareketinin ön saflarındayız. CBDC’ler umut verici bir buluş ve egemen para biriminin evrimsel ilerlemesinde bir sonraki adım olarak görülüyor.

Hindistan Merkez Bankası, kripto para birimlerinin sınırsız kullanımının Hindistan’ın finansal ve makroekonomik istikrarı için bir risk oluşturduğunu, bunun da hükümetin para politikasını belirleme ve düzenleme yeteneğini azalttığını, dolayısıyla bir CBDC ihtiyacını artırdığını söylüyor.

RBI, planlanan CBDC’nin iki sürümünü yayınlamayı düşünüyor: Biri bireysel ödemeler yapmak için tüketiciler tarafından, diğeri ise bankalar arasındaki transferlerin ve toptan işlemlerin gerçekleşmesi için kullanılacak. Sonuç olarak RBI, bir CBDC’nin ödemeleri daha verimli, sağlam ve güvenilir hale getirebileceğine inanıyor.

Hindistan hükümeti, teknolojinin ülke ekonomisine önemli bir destek sağlayacağını belirterek, ilk olarak Şubat ayında bir CBDC başlatma planlarını açıklamıştı.

Geçtiğimiz haziran ayında ise Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, Kongre’nin ABD merkez bankasından bir CBDC yayınlama konusunda rehberlik alacağını söylemişti. Fed, 2017’den beri dijital dolar olasılığını araştırıyor.

Norveç Merkez Bankası prototip CBDC’sini Ethereum üzerinde geliştiriyor

KaynakDecrypt