Hindistan Merkez Bankası (RBI) Başkanı Shaktikanta Das’ın CNBC’ye yaptığı açıklamalara göre Merkez Bankası’nın ilk dijital para test programları önümüzdeki Aralık ayında başlayabilir.

Çin başta olmak üzere birçok farklı ülke uzun süredir CBDC’ler üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. İtibari para birimlerinin dijital versiyonu olarak değerlendirilen bu CBDC’ler için her ülkenin farklı bir takvimi bulunuyor. Son olarak Hindistan yakında dijital rupi testlerine başlayacak gibi görünüyor.

Merkez Bankası Başkanı Das, CNBC’ye yaptığı açıklamada dijital para konusunda son derece dikkatli ilerlediklerini çünkü bunun sadece Hindistan Merkez Bankası için değil, tüm dünya için yeni bir şey olduğunu söyledi.

Başkana göre RBI, güvenlik başta olmak üzere finans sektörünü nasıl etkileyeceği gibi dijital paranın birçok farklı yönünü detaylı bir şekilde inceliyor.

Das ayrıca, Hindistan Merkez Bankası’nın dijital para birimi için merkezi mi yoksa dağıtık bir defter teknolojisinin mi kullanılması gerektiği konusunda da araştırmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Das’a göre yılın sonuna doğru dijital para testleri başlamış olacak. RBI’ın dijital para için Çin’deki gibi aşamalı bir uygulama stratejisini benimsemesi bekleniyor.

Dijital para birimleri 10 yıl içinde itibari para birimlerine alternatif olabilir

KaynakCNBC