Hindistan Seçim Komisyonu, Hint Teknoloji Enstitüsü’yle işbirliğine giderek oylamalar için bir blokzinciri sistemi geliştiriyor. Yeni sistem, memleketinden uzak Hintlililerin kolay bir şekilde oy kullanmasını sağlayacak.

Seçim Komisyonu Başkanı Sunil Arora Times Now Summit’te yaptığı açıklamada Seçim Komisyonu’nun, ülkedeki en büyük oylama sorunlarından birini çözmeye yakın olduğunu söyledi.

Birçok kişi oy verme kabinlerine gününde ulaşamadıkları için oy kullanamıyor. Raporlara göre, 2019 seçimlerinde yaklaşık 900 milyon kişi oy kullanmaya hak kazandı. Ancak bunların üçte biri, büyük oranda bu nedenden dolayı oy kullanmadı.

Yaklaşık 450 milyon Hintli iş, eğitim ya da evlilik gibi nedenlerle yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalıyorlar. Arora, Hint Teknoloji Enstitüsü ile geliştirdikleri blokzinciri teknolojisinin, seçmenler nerede olurlarsa olsunlar onların oy kullanmalarına imkan tanıyacağını söylüyor.

Oylama, blokzinciri teknolojisinin popüler kullanım senaryolarından biri. Hindistan’ın Telangana eyaleti halihazırda bu teknolojiyi araştırıyor. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında yayınladıkları “Blokzinciri Politikası” raporunda eyalet yönetimi, blokzinciri teknolojisinin vergi beyannamesi, oylama, tapu, sağlık hizmetleri, sahteciliğe karşı oy kullanma kayıtları oluşturma, araç kayıtları, sahtekarlıktan korunan devlet yardımları ödemeleri ve devlet tarafından verilmiş kimlik belgelerine sahip olmayan bireyler için dijital kimlikler gibi birçok konuyla alakalı olabileceğini vurguluyor.

ABD’de de birkaç eyalet oylama için blokzinciri teknolojisi üzerinde çalışıyor. 2018’de West Virginia, bazı seçmenlerin Voatz adlı bir uygulama aracılığıyla teknolojiyi kullanarak oylarını göndermelerine izin verdi. Washington eyaletinde yer alan Pierce County de benzer bir blokzinciri oylama testi için bu uygulamayı kullanıyor. Ohio’da da mülk kaydı yönetimi ve oylama gibi iki önemli kamu alanı blokzinciri teknolojisini anımlamış durumda.

KaynakBircoin.com