Küresel bankacılık ve finansal hizmetler şirketi HSBC, Voltron ticari finansman platformunu kullanarak bir blockchain altyapısı ile Yuan cinsinden ilk akreditifli işlemi tamamladı.

Reuters’in haberine göre, HSBC, R3’ün Corda destekli Voltron platformunu kullanarak Yuan cinsinden blockchain altyapısı ile ilk akreditif işlemini tamamladı. Sınır ötesi işlemde, Hong Kong merkezli elektronik cihazlar üreticisi MTC Electronics, ana şirketi olan Shenzhen MTC’ye LCD ürün sevkiyatı gerçekleştirdi.

Blockchain platformu, geleneksel evrak işlemleri için gerekli beş ila 10 gün arasındaki zamanı 24 saatin altına düşürerek önemli bir zaman avantajı sağladı.

Sistem şu aşamada sadece test amaçlı kullanıldı ve henüz canlı yayına alınmadı. HSBC Asya-Pasifik bölgesi yöneticisi Ajay Sharma, “Bu yıl sonuna, belki de gelecek yılın ilk çeyreğinde kadar elle tutulur bir platforma sahip olmayı umuyoruz. Platformun maliyeti ve diğer paydaşların sisteme olan ilgisi bu sürecin netleşmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Bangkok Bank, BNP Paribas, CTBC Holding, HSBC, ING, NatWest, SEB ve Standard Chartered dahil sekiz bankayla işbirliği yapan R3, ticari finansman belgelerini dijitalleştirmek ve daha fazla üye banka ve şirketi platforma çekmek amacıyla geçtiğimiz Ekim ayında Voltron’u tanıtmıştı.

Ağustos ayında, Londra merkezli banka ve finansal hizmetler şirketi Standard Chartered, petrol endüstrisindeki ilk sınır ötesi blockchain kredi mektubunu Tayland devletine ait petrol devi PTT Group ile tamamlamıştı.

Pilot, Tayland’dan Singapur’a bir petrol ürün sevkıyatında tüm taraflar arasında uçtan uca bilgi alışverişini sayısallaştırmayı ve basitleştirmeyi içeriyordu.

Türkiye’de ise IBM, Güler Dinamik, Schneider Elektronik, DB Schenker, Atez Yazılım ve Vakıfbank iş birliği ile geliştirilen Blockchain Ticaret Platformu (BTP) benzer işlemlerin blockchain üzerine taşınmasını sağlamıştı. BTP çözümü kara taşımacılığı konusunda gerçekleştirilen ilk proje olarak kayıtlara geçmişti.

Blockchain Ticaret Platformu (BTP)’nin hikayesi