İspanya’nın ulusal ödeme sistemi Iberpay (SNCE) akıllı ödemeler için blokzinciri tabanlı kavram kanıtlama çalışmasınının tamamlandığını açıkladı.

Banco Sabadell, Banco Santander, Bankia, BBVA ve CaixaBank’ın katıldığı testler, akıllı sözleşmelerde programlandığı gibi belirli koşullar karşılandığında ödeme yapmanın uygun olup olmadığını kanıtlamayı amaçlıyordu. Yani bu testler, bir sözleşme imzalandığında veya mallar kabul edildiğinde ödemenin yapılıp yapılamayacağını ispatlamaya çalıştı.

Grant Thornton Teknoloji ve İnovasyon Danışmanlığı Kıdemli Yöneticisi Carol Logo geçtiğimiz yıl bu konuya yönelik şu açıklamalarda bulunmuştu: “Blokzincirinde finansal kurumların yasal olarak uygulanabilir elektronik para ihraç etmesine izin verebilecek bir ödeme aracı geliştiriyoruz. Bu bakış açısıyla Avrupa düzeyinde öncü bir çözüm üreteceğiz.

Kavram kanıtlama çalışmasında sistem ortamala işlem süresi 2,5 saniye olan 20.000 transfer gerçekleştirdi. Banka garantileri, ihraç, kayıt ve iptal test edilen kullanım senaryolarıydı.

Bundan sonraki aşamada Iberpay tarafından geliştirilen bir API aracılığıyla ağın banka dışı ağlarla entegre edilmesi planlanıyor. Böylelikle başka bir ağın Iberpay ağında bir ödemeyi tetiklemesi sağlanacak. Bu özellikle we.trade ağının bir parçası olan Caixabank için ilgi çekici olabilir. Şimdiye kadar we.trade otomatik ödemelerinin müşteriler arasında popüler olduğunu kanıtladı.

CBDC’ler geniş tabanlı blokzinciri ödeme sistemlerinin anahtarı olabilir

KaynakLedgerInsights