Uluslararası Para Fonu (IMF) El Salvador’un, oluşturduğu finansal ve tüketici riskleri nedeniyle Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kullanmaması gerektiği konusunda uyardı.

Geçtiğimiz aylarda Bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden ve ülke olarak Bitcoin alımları yapan El Salvador, kripto para birimini yasal bir para birimi olarak kullanma konusundaki kararlılığını sürdürüyor, ancak IMF bunun riskleri konusunda ülkeyi uyarıyor.

IMF tarafından yapılan açıklamada kullanılan ifadeler şöyle: “Bitcoin’in yüksek fiyat oynaklığı göz önüne alındığında, yasal bir para birimi olarak kullanılması, tüketicinin korunması, finansal bütünlük ve finansal istikrar için önemli riskler taşıyor. Kullanımı ayrıca mali koşullu yükümlülüklere de yol açar. Bu riskler nedeniyle, bitcoin yasal bir para birimi olarak kullanılmamalıdır.

IMF, açıklamasında El Salvador için bitcoin yasasının kapsamını daraltmak da dahil olmak üzere çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. Ayrıca, tüketicileri korumak, kara para aklama ve terörizmin finansmanına (AML/CFT) karşı korunmak ve riski yönetmek için ödeme sisteminin düzenlenmesini ve gözetimini güçlendirmeyi öneriyor.

Kripto teknolojilerinin dijital sistemlerin ödemeleri daha verimli hale getirmeye yardımcı olduğunu kabul eden IMF ayrıca, El Salvador’un Bitcoin’den ABD dolarına dönüşümlerini kolaylaştırmak için kullandığı 150 milyon dolarlık güven fonunu kapatmayı düşünmesini de tavsiye ediyor.

IMF’in açıklamasının ardından El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele Twitter üzerinden cevap verdi. Bitcoin’in benimsenmesi ile ilgili bazı şeylerle aynı fikirde olmadıklarını belirten Bukele, ülkelerine yönelik analizleri de ilginç bulduğunu sözlerine ekledi.

El Salvador’un en büyük bankası bitcoin ödemeleri kabul etmeye başladı

KaynakThe Block