Nesnelerin İnterneti girişimi Nodle.io Covid-19 virüsünün yayılımını izleyen Coalition adında bir uygulamayı piyasaya süreceğini açıkladı. Şirket, uygulamanın gizliliği koruduğunu vurgulamadan geçmiyor

Coalition, yakındaki cihazlarla iletişim kurmak için Nodle’nın düşük enerji bluetooth destekli ağını kullanacak. Bir kullanıcı uygulamayı indirip bluetooth’unu açtığında, uygulama yakındaki diğer Coalition kullanıcılarıyla anonim karşılaşmaları kaydedecek. Bu karşılaşmalar gizlilik için yerel olarak telefonda saklanacak.

Uygulama, Coalition Whisper Tracing adında açık bir protokol kullanarak kullanıcının rastgele anonim kimliğini oluşturuyor. Bir kullanıcı hasta olduğunu beyan ederse, telefondaki anonim kimlikler buluta gönderiliyor. Daha sonra başka bir kullanıcının telefonundaki uygulama bu “virüslü” kimlikleri indiriyor ve yerel olarak depolanan kimliklerle karşılaştıyor. Böylelikle diğer kullanıcılar, virüs bulaşmış bir kişiyle iletişim kurduğunda bilgilendirilir.

Nodle CEO’su Micha Benoliel konuyla ilgili olarak: “COVID-19’u durdurmanın tek yolunun, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlar arasındaki büyük işbirliği ve dayanışmadan geçtiğini düşünüyoruz. Toplumu yeniden açmadan ve ekonomileri tekrar yoluna sokmadan önce doğru önlemleri almak için hızlı çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Nodle, Whisper Tracing protokolünü açık kaynaklı olarak sundu ve diğer izleme uygulamaları için kullanılabilir hale getiriyor. Apple ve Google da koronavirüs salgınıyla mücadele için bir izleme çözümü üzerinde çalışıyorlar. Nodle, eğer birlikte çalışabilirlik mümkün kılınırsa Apple ve Google’ın protokolünü Coalition ile entegre edeceğini de söyledi.

Coalition kar amacı gütmüyor ve mevcut ortakları arasında Berkeley Blockchain Xcelerator, NY Tech Alliance, TCN Coalition, COVID Alliance gibi kurumlar yer alıyor. Uygulamanın önümüzdeki hafta Kaliforniya’da yayınlanması bekleniyor.

KaynakLedgerInsights