İsveç merkez bankası, önerilen dijital para birimi olan e-krona’nın gerçek dünyada ticari ve perakende ödemeleri nasıl idare edebileceğini test etmek için önümüzdeki yıl bankaları devreye alacak.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, bastıkları nakit kullanımındaki düşüşe yanıt olarak ve yerel ve uluslararası ödemeleri hızlandırmanın bir yolu olarak merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) başlatmaya bakıyor.

Reuters’ın haberine İsveç Merkez Bankası, şimdiye kadar, e-krona pilotunun yalnızca Riksbank içinde simüle edildiğini, ancak projenin bir sonraki aşamasında ticari bankalar gibi katılımcıları içerecek şekilde genişletileceğini söyledi. Halka açık bir e-krona için olası tasarımları test etmeyi içeren pilot aşaması yaklaşık 1 yıldır devam ediyor.

Riksbank, testin bir sonraki aşamasında hangi bankaların veya ödeme sağlayıcılarının yardımcı olacağını henüz teyit edemediğini, ancak amacın e-kronanın hem büyük ticari hem de küçük perakende ödemeleri için nasıl kullanılabileceğini değerlendirmek olduğunu vurguladı.

Uluslararası Ödemeler Bankası tarafından Ocak ayında yapılan bir ankette, dünya nüfusunun beşte birini temsil eden merkez bankalarının önümüzdeki üç yıl içinde muhtemelen kendi dijital para birimlerini çıkaracakları belirtiliyor.

Birçok merkez bankası, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC’ler) kripto para birimlerinden rekabeti önlemenin ve ödeme sisteminde kamu yetkilileri için merkezi bir rol sürdürmenin bir yolu olarak görüyor. Şimdiye kadar, çoğu merkez bankası sadece CBDC’leri araştıracak kadar ileri gitti. Sadece Bahamala ‘da bir tanesinin başlatıldığını gördük. İsveç ve Çin ise teste başlayan diğer ülkeler arasında.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakReuters