İsveç Merkez Bankası Sveriges Riksbank, dijital para birimi e-krona’yı test etmeye başladı. Ülke, merkez bankası destekli dijital para birimini yayınlamaya bir adım daha yaklaştı.

Merkez Bankası, e-kronun nakit paraya alternatif olacağını, ödemelerin ve para çekme işlemlerinin bir mobil uygulama aracılığıyla daha basit hale getirilmesinin amaçlandığını söylüyor.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada: “Riksbank paraya dijital bir tamamlayıcı, bir ‘e-krona’, çıkarma olasılığını ve Riksbank’ı güvenli ve verimli bir ödeme sistemini teşvik etmek için destekleyip destekleyemeyeceğini gözden geçiriyor.” ifadelerini kullanıyor. e-korona ayrıca, rakip özel para birimi alternatifleriyle kronun pozisyonunun zayıflaması riskini de azaltacak.

Riksbank dijital bir kronun basit, kullanıcı dostu olması, güvenlik ve performans için kritik gereksinimleri karşılaması gerektiğini söylüyor.

Danışmanlık devi Accenture, Riksbank ile “e-kronun genel halk tarafından nasıl kullanılabileceğini” göstermeyi amaçlayan pilot proje üzerinde çalışıyor. R3’ün Corda ağı kullanılarak inşa edilen blokzinciri tabanlı pilot proje, Şubat 2021’in sonuna kadar sürecek, ancak “yedi yıllık maksimum anlaşma süresi” olduğu için bu süre daha da uzatılabilir.

Pilot, iki aşamalı bir süreçten oluşacak. Riksbank ilk önce bankalar gibi katılımcılara e-krona dağıtacak ve daha sonra katılımcılar dijital para birimini son kullanıcılara dağıtacak.

Riksbank e-kronu 2017 yılında araştırmaya başlamıştı. O zamanlar banka: “Bir e-krona, nakit kullanımı hızla düştüğünde gelecekte ödeme piyasasında ortaya çıkabilecek bazı sorunlara karşı koyma potansiyeline sahip olacak.” ifadelerini kullanmıştı.

KaynakTheBlock