İsviçreli lüks saat üreticisi Breitling, sınırlı sayıda üretilen saatinlerin gerçekliğini ve sahipliğini doğrulamak için Arianee blokzincirini kullanacağını açıkladı.

Bu sistemle birlikte “Top Time” saatlerin alıcıları bir blokzinciri dijital pasaportuna sahip olacak ve fiziksel bir kimlik doğrulama sertifikası ihtiyacını ortadan kaldıracak. Yani dijital pasaport, sadece 2000 adet bulunan Top Time saatlerin bir dijital kimliği olacak. Bazı Top Time modelleri 10.000 doların üzerinde satılıyor ve bunlardan birisi de 1965 yapımı James Bond filmi Thunderball’da yer alan bir saat.

İnisiyatif kapsamında Breitling, sahiplerine e-garanti kartları sunacak. Bunlar şifreli bir özel cüzdan indirmek için taranabilecek. Bu cüzdan, seri numarası ve garanti etkinleştirme tarihi gibi ayrıntılar dahil olmak üzere Top Time’ların dijital kimliğini saklayacak. Breitling’in, saatin blokzinciri dijital pasaportu ile birlikte çalışacak bir e-garanti programı bulunuyor.

Breitling duyuruda bahsetmese de, blokzinciri muhtemelen saatin bakım faaliyetlerini de kaydedecek. Bu, yetkisiz kişilerin saat üzerinde oynamadığını kanıtlamak için gerekli olabilir.

Blokzincirinin bir başka yararı da, sahiplerin saat kadar hayatta kalamayacak olan kağıt belgeleri tutma gerektiğinin ortadan kalkması. Breitling Küresel Dijital Dönüşüm Sorumlusu Antonio Carriero konuyla ilgili olarak: “Arianee ve blokzinciri teknolojisi ile müşterilerimizle olan bağlantıyı güçlendirmek, en üst düzeyde müşteri memnuniyeti sağlamak ve aynı zamanda tüm gizliliklerini sağlamak için eşsiz bir fırsata sahibiz.” ifadelerini kullanıyor.

Lüks mallara yönelik diğer blokzinciri projelerini bakacak olursak, Everledger lüks ürünlerin kökenlerini, özelliklerini ve sahipliğini izlemek için bir çözüm geliştirdi. Şirket, deri ürünlerinin sahteciliğini önlemek için moleküler DNA etiketlemesi kullanıyor.

LVMH ise lüks malların tarihini ve gerçekliğini izlemek için bir blokzinciri platformu geliştirmek için Microsoft ve ConsenSys ile birlikte çalışmıştı.

BASF plastik geri dönüşümü için blokzinciri kullanacak

KaynakLedgerInsights