JP Morgan’ın şirket içi blokzinciri laboratuvarında geliştirilen ağı Kadena, hacmini ikiye katlayarak saniyedeki işlem sayısını 480.000’e yükseltti.

Karşılaştırma yapacak olursak merkeziyetsiz uygulamalar için en popüler ağ olarak kabul edilen Ethereum’un şu anda saniyedeki işlem kapasitesi 14.

Zamanla JP Morgan’dan ayrılarak kendi başına bir varlık haline gelen Kadena, Ethereum ile aynı emek-ispatı (proof-of-work) mekanizmasına dayanıyor. Ancak Kadena, Ethereum ve Bitcoin gibi emek-ispatı blokzincirlerinin sınırsız trafiği desteklemesini engelleyen ölçeklendirme sorununu çözdüğünü iddia ediyor.

Kadena şu anda, ağındaki “örgülü zincir” sayısını ikiye katlayarak 20’ye çıkardı ve yüksek işlem hızına ulaştı. Ekip, bir gün 1.000 zincire veya “sürekli artan sayıda zincire” ulaşabileceğini iddia ediyor.

Kadena kurucu ortağı ve CEO’su Will Martino’nun konuya yönelik açıklaması şöyle: “Kadena’yı başlatmak ve şimdi 20 zincire kadar genişletmek, “katman-1” blokzincirini dijital varlıkların ana akım haline gelebileceği noktaya ölçeklendirebileceğimizi kanıtlıyor.

Kadena ayrıca, diğer birçok blokzinciri ağının paylaştığı bir iddia olan “dünyanın en hızlı blokzinciri platformu” iddiasını da yineliyor. Kadena, aralarında Algorand, R3 Corda, Polkadot ve Blockstack gibi yüksek verim ve düşük işlem ücretleri vadeden düzinelerce blokzinciri ağına katılmış oldu.

Kadena’nın rakiplerinden biri Ethereum 2.0 güncellemesiyle birlikte hızlı önemli ölçüde artacak olan Ethereum olması bekleniyor. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Ethereum 2.0’ın başlangıçta 2000 civarı işlem destekleyeceğini sonrasında ise 100.000 işleme kadar çıkacağını söylemişti.

JPMorgan blokzinciri raporunu yayınladı

KaynakDecrypt