Kamboçya Merkez Bankası, ülke genelinde Bakong adını verdiği blokzinciri tabanlı ödeme sistemini başlattığını açıkladı.

Bakong ile birlikte Kamboçyalılar, devlet tarafından onaylanmış bir platform sayesinde dijital cüzdanları bir blokzinciri üzerinden birbirine bağlayan QR kodları ve telefon numaraları ile anında mobil ödemeler yapabilecek.

Merkez bankası destekli dijital para birimlerine (CBDC) benzer olan sistem Japon teknoloji şirketi Soramitsu tarafından geliştirilen Hyperledger Iroha blokzincirinde çalışacak. Bakong çoğu merkez bankası dijital para biriminin aksine tamamen itibari para destekli olacak. Kullanıcılar, dolar veya riel rezervleriyle desteklenen ödemeler yapabilecekler.

Kamboçya, Bakong’u ödeme sistemini modernize etme ve ekonomisini dolardan arındırma konusunda kritik bir adım olarak görüyor.

Bakong’un başlatılmasındaki en önemli motivasyonlardan birisi finansal katılım. Kamboçya’da akıllı telefon kullanım oranları hayli yüksek, ancak 15 yaş ve üzeri kullanıcılardan sadece yüzde 22’sinin bir banka hesabı var. Bakong’u kullanmak için bir banka hesabı gerekmeyecek, bu da birçok bankasızın dijital ödemelere kolay bir şekilde erişimini sağlayacak.

Kamboçya Merkez Bankası Genel Müdürü Serey Ceha’nın konuya yönelik açıklamları şöyle: “Finansal kapsayıcılığı, verimliliği ve güvenliği artırmanın yanı sıra yerel para birimlerinin kullanımını da teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bakong, Kamboçya’dır. Ödemelerini kullanan tüm oyuncuların aynı platform altına yerleştirilmesinde merkezi bir rol oynar ve kullanıcıların bankalar arasındaki sınırları aşmasını ve birbirlerine ödeme yapmasını kolaylaştırır.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakCoinDesk