Güney Kore Merkez Bankası (BOK), merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) çevreleyen yasal konular üzerine geçtiğimiz yıl başlattığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.
Araştırma, bir CBDC’nin para birimi mevzuatının gerekliliklerini karşılayacağı ve ikisi aynı yasal statüyü paylaştığı için nakit ile serbestçe değiştirilebileceği sonucuna varıyor. Bu nedenle, bir CBDC’yi finansal kurumlar tarafından tutulan nakit mevduatlar ile aynı şekilde ele almak daha makul olacak.
Bu nedenle, Güney Kore Merkez Bankası BOK’un gelecekteki bir CBDC’ye pozitif veya negatif faiz oranları uygulamak için yasal temele sahip olması öneriliyor. Ayrıca, BOK’un CBDC’yi tüketicilere doğrudan mı sağlayacağı yoksa bir aracı kurum aracılığıyla takas imkânı mı sunacağına karar vermesi gerekiyor.
CBDC’nin Güney Kore’nin mevcut yasal çerçevesine nasıl uyacağı konusuna da değinen araştırma, bir CBDC ihracının kâr amaçlı değil parasal otoriteye dayalı olacağı için bunun Finansal İşlemler Yasasına tabi olmayacağını öne sürüyor. Araştırmaya göre CBDC’ler kripto para birimi ve diğer sanal varlıklardan net bir şekilde ayrılıyor. O net ayırımı da ihraççısının doğrudan Merkez Bankası olması yaratıyor.
Bununla birlikte Kore Bankası Yasası‘nın dijital para biriminin çıkarılmasına uyum sağlamak için değiştirilmesi gerektiği de vurgulanıyor, çünkü yasa şu anda yalnızca banknot ve madeni paraları hesaba katıyor.