Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Çin’deki birçok küresel şirket ve devlet kurumu da operasyonlarına ara vermiş durumda. Global Times’ın haberine göre bu salgın, Çin’in dijital parası DC / EP’nin de piyasaya sürülmesini geciktirecek.

İsimsiz bir kaynağın Global Times’a yaptığı açıklamaya göre Koronavirüs salgını, Çin Halk Bankası (PBoC) dahil olmak üzere devlet kurumlarındaki çalışmaların ertelenmesine yol açtı. DC / EP projesinde yer alan politika yapıcılar ve geliştirme sürecine ağırlık veren araştırma personeli de bir istisna değil.

DC / EP, Çin’in ulusal para birimi olan yuan’ın dijital bir versiyonu. Çin’deki herkesin kullanabileceği bu para hükümetin, ülkenin mali işleri üzerinde kontrol sahibi olmasına izin verir. Sonuç olarak kağıt paranın yerini alacak ve Çin’in merkezi olarak planlanan ekonomisindeki her şeyin daha sorunsuz çalışmasını sağlayacak. Dijital para ayrıca, Çin ve ticaret ortaklarının kendilerini ABD dolarından uzaklaştırmalarına da yardımcı olmayı hedefliyor.

Çin’in, merkez bankası destekli dijital para birimi üzerinde uzun süredir çalıştığı ve piyasaya sürmeye hazırlandığı biliniyor. Hatta teknolojik yol haritası çoktan düzenlenmiş durumda. Geçtiğimiz aylarda bu para biriminin çok yakında piyasaya sürülebileceği ve Shenzhen kentinde test edileceğine dair haberler de duymuştuk. Ancak virüs salgını ülkedeki birçok operasyonun durmasına sebep olunca bu planın da etkilenmesi sürpriz olmadı.

Global Times yine de dijital paranın bu yıl piyasaya sürülebileceğini söylüyor. Geçtiğimiz haftalarda Çin Merkez Bankası Guanghzou şubesi, hastanelerden, pazarlardan ve otobüslerden çıkan tüm banknotların COVID-19 kriziyle mücadele etmek için derhal imha edileceğini açıklamıştı. Endüstri uzmanları, koronavirüsün bir süre kağıt üzerinde yaşayabileceğini söyledi.

Bu bağlamda salgın krizinin atlatılması sonrasında Çin, dijital paraya yönelik çalışmalarına daha çok odaklanabilir.

KaynakGlobal Times