Bitcoin dahil olmak üzere kripto para birimlerindeki sert düşüş, New York Times tarafından kapsamlı bir makale ile ele alındı. Peki bu makaleye göre düşüşün ardındaki sebepler neler?
Geleneksel hisse senedi yatırımcıları arasında yatırımlarından pişman olanlar elbette vardır. Ancak büyük resme bakıldığında paralarını kripto para birimlerine yapmadıklarına sevinmeliler. Geçen hafta sadece Bitcoin yüzde 25’lik bir düşüş yaşamıştı. Aralık ayındaki zirvenin ardından geçen yaklaşık bir yıllık dönemde ise düşüş yüzde 75’in de üzerine çıktı. Diğer kripto para birimleri için de parlak bir tablodan söz etmek pek olası değil. Bazılarında düşüş daha sert bir şekilde yaşandı.
New York’ta konuyla ilgili yayınlanan “5 Reasons Cryptocurrency Prices Are Plunging Again” başlıklı makale düşüşün ardındaki sebepler arasında öne çıkanları listeliyor. Nathaniel Popper imzalı yazıda bahsi geçen beş sebep ise şu sıralamayla açıklanıyor:
Düzenlenmemiş altyapı ve gözetim
Popper, yazısında ilk sıraya regülasyonları koyuyor. Çoğu kripto para birimi ticaretinin ABD dışında çok az düzenleme ve gözetime tâbi olduğunu kaydeden Popper, mahkeme sürecine taşınan örnekleri de paylaşıyor. Teksas Üniversitesi’ndeki araştırmacıların, en büyük kripto para borsalarından biri olan Bitfinex’in, Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatını yapay olarak yükseltmek için özel bir kripto para birimi olan Tether’i yarattığını gösteren kanıtlar açıkladığını belirten Popper, Adalet Bakanlığı’nın, Tether ile manipülasyonla ilgili bir soruşturma yürüttüğünü sözlerine ekliyor.
Regülatörlerin bakış açısı ve hukuk
Nathaniel Popper’in yazısında belirttiği bir başka husus da yine düzenleyici kurumlarla ilgili. Geçen yıl kripto para piyasasında ICO bazlı yatırımların öne çıktığını belirten Popper, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun ilgili menkul kıymetler yasasını ihlal eden şirketleri cezalandırdığından ve bu davaların ilerideki benzer davalara örnek teşkil ettiğinden bahsediyor.
Görüş ayrılıkları
Bitcoin topluluğunun ilk ortaya çıktığı yıl olan 2009’dan bu yana birlikte hareket ettiğini kaydeden Popper, bu sinerjinin eskisi kadar güçlü olmadığını, bununla birlikte Bitcoin özelinde ortaya çıkan çatallaşmanın gelişime sekte vurduğunu ifade ediyor.
Beklentiler karşılanamadı
Yazıdaki bir diğer madde ise kripto para birimlerinin gelinen noktada beklentileri yeterince karşılayamaması. Bu beklenti ise değer artışından çok sınır ötesi ticareti kolaylaştırma olarak tanımlanıyor. Gerek Bitcoin gerekse Ethereum’un bu kapsamda istenileni verme konusunda sıkıntı yaşadığını kaydeden Popper, geliştiricilerin çeşitli teknik sorunlar nedeniyle zorlandığını ifade ediyor.
Hükümetler kendi kripto paralarını çıkartabilir
IMF Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarına da yer veren Popper, ülkeler ve merkez bankalarının kendi kripto para birimlerini çıkartma yolundaki çalışmalarına dikkat çekiyor. Lagarde’ın bu durumu, regülasyonlara tabi kripto paralar olarak tanımladığına ve güven sorununu ortadan kaldırabileceğine yönelik görüşünü aktarıyor. Ancak Popper’ın bir uyarısı da var. Bu tip bir uygulama, bağımsız ve merkezi olmayan yapıyla çalışan kripto para geliştiriciler ve sivil toplum kurumları üzerinde ürpertici bir etki oluşturabilir.
İlgili yazının orijinal tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.