300 yaşındaki Londra borsası dünyanın en eski borsalarından birisi. Borsa yöneticileri dijital çağda hızla gelişen blockchain gibi yeni teknolojileri nasıl kullanabileceğini düşünüyor.
CNBC’nin haberine göre Londra Menkul Kıymetler Borsası CEO’su Nikhil Rathi, merkezi bir sunucudan ziyade dağıtılmış bir bilgisayar ağı üzerinde çalışan blockchain teknolojisini borsada kullanılabileceğini düşünüyor.
CNBC’de yayınlanan röportajda “Dağıtık muhasebe teknolojisini kesinlikle kullanabiliriz, sözleşmelerde de bu teknolojiyi kullanmak mümkün” ifadelerini kullanan Rathi ilginç fikirleri takip ettiklerini ve başarılı modelleri daha detaylı incelediklerini belirtiyor.
Örneğin İsviçre’nin SIX borsası, işlem sürecini hızlandırmak için blockchain tabanlı bir platform kullanmaya başladı. Cebelitarık Menkul Kıymetler Borsası ise şirket tahvilleri gibi menkul kıymetlerin dijital versiyonlarını blockchain üzerinde tutmaya başladı.
Londra borası kısa bir süre önce, dünyanın ilk otomatik kripto para birimi cinsinden tahvil ihraç ettiğini iddia eden Nivaura adlı bir şirketin azınlık hissesi satın almıştı. Kurum, düzenleyici bir kum havuzu (sandbox) ortmaında Nivaura altyapısı ile hisse senedi işlemlerini test ettiğini söylüyor. Ancak bu testin sonunda gerçek bir piyasa ortamında uygulanıp uygulanmayacağı konusunda yorum yapmıyor.
Birçok finansal firma, blockchain teknolojisinden büyük bir fayda göreceklerine inanıyor ancak kendilerini kripto para piyasalarından da uzak tutuyorlar.
Örneğin J.P. Morgan, geçtiğimiz aylarda dolara sabitlenmiş kendi token sistemini devreye alacağını açıklamıştı. Bankanın CEO’su Jamie Dimon’un bitcoin’i sahtekarlık olarak tanımladığı günlerden bu yana banka yönetiminin kripto para birimlerine eleştirel bir bakış açısı olduğu da biliniyor.
Rathi, sermaye piyasası işinde rekabet ve yeniliği desteklerken, kripto para alanındaki aşırı hareketleri “biraz temkinli” izlediklerini belirtiyor.