Mastercard CEO’su Ajay Banga, ödeme devinin Facebook’un sabit akçe (stablecoin) projesi Libra’dan neden ayrıldığını açıkladı.

İlk olarak Libra’nın modelini anlamadığını belirten Banga, Financial Times’a yaptığı açıklamada “Paranın nasıl kazanıldığını anlamadığınızda bu, sevmediğiniz şekillerde yapılır.” ifadelerini kullanıyor.

Banga ikinci sebep olarak ise Facebook’un gizlilik ve güvenlik ile ilgili olan kötü karnesini ileri sürüyor. Facebook’un verileri nasıl kullanacağına dair büyüyen endişeleri tüm dünyada büyük bir yankı bulmuştu. Dünyanın farklı yerlerinden birçok düzenleyici kurum Facebook’un Libra projesine karşı cephe almış ve bu projenin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini savunmuştu.

Banga üçüncü neden olarak ise Facebook’un başlarda Libra’yı finansal katılım aracı olarak konumlandırdığını ancak sonradan dijital cüzdan Calibra’ya dönüştüğünü ve bunun Mastercard çıkarlarıyla çakışmasını gösteriyor.

Tüm bunların kendisine doğru gelmediğini söyleyen 60 yaşındaki CEO, Libra Derneği üyelerinin, müşterinizi tanıma (KYC) ve kara para aklama karşıtı (AML) kontroller gibi uyum önlemlerine sıkı sıkıya bağlı kalmayacakları konusunda da oldukça endişeli.

Mastercard, geçtiğimiz Ekim ayında rakibi Visa ve diğer birçok firmayla birlikte Libra’dan ayrılmıştı. Başlangıçta yola 28 kurucu üyeyle çıkan Libra’nın şu anda sadece 8 üyesi kaldı.

KaynakTheBlock