Uluslararası Ödemeler Bankası, CBDC’ler, stablecoin’ler ve kripto para birimleri dahil olmak üzere dijital para birimleri hakkında geniş kapsamlı bir merkez bankası çalışması yayımladı.

Çalışma, merkez bankalarının dijital para birimleri ihraç etme acele etmediklerini, ancak stablecoin’lere büyük ilgi gösterdiklerini ortaya koyuyor.

Çarşamba günü yayımlanan çalışma, BIS’in merkez bankalarının dijital para birimleri üzerindeki çalışmalarının durumuna ilişkin son büyük çalışmasından 1 yıl sonra geldi. Çalışmanın yazarlarına göre o zamandan bu yana merkez bankaları pilot çalışmalara ve testlere ağırlık veriyor.

Yapılan ankete katılan 60 kurumun yüzde 60’lık kesimi CBDC’lerin henüz erken aşamada olduğunu söylüyor. Raporda konuyla ilgili geçen fadeler şöyle: “Çoğu merkez bankası şu anda CBDC’lerin durumunu bir şekilde araştırıyor. Genel olarak anket, tamamen kavramsal araştırmadan test ve pilot projelere sürekli bir geçiş olduğunu gösteriyor. Yine de bu gelişmelere rağmen, CBDC’lerin yaygın bir şekilde piyasaya sürülmesi hala bir miktar uzak görünüyor.

BIS çalışması stablecoin’ler konusunda ise ankete katılan merkez bankalarının üçte ikisinin stablecoin’lere veya ABD doları gibi itibari para birimlerine bir şekilde bağlı dijital para birimlerine odaklandığını gösteriyor. Çalışmada da stablecoin’lerin parasal ve finansal istikrar üzerindeki etkisinin incelenmeye odaklanıldığı belirtiliyor.

Ayrıca rapora göre merkez bankaları kripto para birimlerini bir ödeme aracı olarak yaygın kullanımı olmayan niş ürünler olarak görmeye devam ediyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

BIS dijital para üzerinde çalışacak blokzinciri mühendisleri arıyor

KaynakThe Block