Hollanda merkezli banka ING’nin baş ekonomisti merkez bankalarının taş teşekküllü dijital para birimlerini iki ile üç yıl içinde çıkartacaklarını düşünüyor.

ING’nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir videosunda konuşan Mark Cliffemight, Facebook önderliğindeki Libra kripto para birimi projesinin para otoriteleri üzerinde baskı oluşturduğunu söylüyor. Libra 2020’de piyasaya sürüldüğünde merkez bankaları da buna yönelik bir hamle yapmak isteyebilir. Cliffemight, halihazırda topluluk içinde bir aciliyet hissiyatının olduğunu söylüyor.

Merkez bankaları için sağlanan faydalara değinen Cliffemight, dijital bir para biriminin bankaların fiziksel nakit paralarını değiştirmelerine olanak tanıyacağını ve bu nedenle “faiz oranlarıyla daha da olumsuz bölgelere doğru ilerlemelerini” sağlayacağını açıkladı.

Ekonomist, bu hamlelerin, gelecekteki bir krizde ekonomik aktiviteyi desteklemek için başka yollar sağlamanın yanı sıra bir dizi politika seçeneği açacağını da sözlerine ekledi.

Libra’nın merkez bankalarını dijital para birimini daha ciddiye almaları yönünde yönlendirdiğine dair ipuçları zaten var. Buna en bariz örnek olan Çin’i gösterebiliriz. Çin Merkez Bankası’nın geliştirdiği dijital para birimininin piyasaya sürülmeye hazır olduğuna dair iddialar bulunuyor. Ancak kurum tarafından çıkış tarihine yönelik yapılan herhangi resmi bir açıklama yok.

Öte yandan Fransa Ekonomi ve Finans Bakanı Bruna Le Maire de Libra’nın AB’de engellenebileceğini ve Avrupa Merkez Bankası’nın bir dijital para birimi yaratma konusunda girişimlerde bulunabileceğini ifade etmişti.