Microsoft ION adını verdiği merkeziyetsiz kimlik aracınının beta testi için Bitcoin ana ağına taşındığını duyurdu.

Merkezi olmayan kimlik araçları, kriptografik olarak doğrulanabilir benzersiz tanımlayıcılar oluşturarak kişinin dijital kimlik bilgileri üzerinde daha fazla sahiplik sağlıyor. Kullanıcılar bu araçlar sayesinde kendi bilgilerini güvence altına alabilir, ortak anahtar altyapısını kullanarak başkalarının kimliklerini doğrulayabilir ve Facebook ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerine olan güveni sınırlayabilirler.

Microsoft tarafından ilk olarak geçtiğimiz yıl duyurulan ION, merkezi olmayan kimlik sistemleri için teknik standartlar oluşturmayı amaçlayan bir endüstri konsorsiyumu olan Merkeziyetsiz Kimlik Vakfı (DIF) ile birlikte geliştirildi.

ION, Microsoft’tan bağımsız olarak çalışmak üzere oluşturulmuş merkezi olmayan bir ağ. Dolayısıyla kendi doğrulayıcı node’ları veya uzlaşma mekanizmaları yok. Bunun yerine işlemlerin doğrulanması için tamamen Bitcoin’in blokzinciri ağına güveniyor.

Microsoft yaptığı açıklamada, BitPay, Gemini ve diğerlerine ek olarak bitcoin girişimi Casa’yı, düğümleri çalıştıracak ve beta döneminde geri bildirim sağlayacak olan “bir sonraki ortak dalgası” arasında listeledi.

Birden fazla dijital kimliği yönetmek için kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmayı hedefleyen Casa CEO’su Nick Neuman konuya yönelik yaptığı açıklamada “İnternette kimlik doğrulama, güvenlik ve gizliliği büyük ölçüde iyileştirmek için ION’un Bitcoin gibi teknolojiden tam olarak yararlanmasına yardımcı olmaktan heyecan duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dijital kimlik mevzusu özellikle koronavirüs pandemisiyle birlikte daha sık gündeme gelmeye başladı. Salgının yayılmasını önlemek için bağışıklık pasaportu gibi çözümlere de yardımcı olabilecek olan merkeziyetsiz dijital kimlikler, önümüzdeki dönemlerde birçok firmanın üzerinde duracağı bir konu gibi görünüyor.

Bank of America ve CVS merkeziyetsiz kimlik testine katıldı

KaynakThe Block