Merkeziyetsiz internet, web sitesi sahipleri açısından ilginç bir parabolü de beraberinde getiriyor; Web 2.0’da mı kalacağız, yoksa Blockchain alanına mı dahil olacağız? İşte bu soruna yönelik ilginç bir gelişme yaşandı.

Yeni yeni duymaya başlayacağımız “merkeziyetsiz alan adları” ile birlikte varlıkların tamamı kontrolü elinde bulunduran kişide oluyor. İşlemler Blockchain üzerinden doğrulanırken sanal bir cüzdanda saklanıp gözetim altında kalıyor. Tıpkı kripto paralar gibi…

İnternetin dönüşümünde katalizör etkisi yaratması beklenen NFT alan adlarının potansiyelini gören Quik.com, NFT alan adları için dünyanın ilk blockchain pazarı özelliğini taşıyor. Bu kapsamdaki (Blockchain tabanlı) alan adlarının alım-satımını teşvik edecek şekilde tasarlandığı görülen ve Web 3.0 standardına bir ağ geçidi olarak kurulan platformda geniş bir alan adı seçenek yelpazesi de mevcut.

Platformun sofistike bir tasarıma sahip olduğunu da belirtmeliyiz…

Quik ekibi, hedeflerinin “geleceğin interneti için yenilikçi NFT sahası oluşturma” olduğunun altını çiziyor.

Öte yandan söz konusu alan adları kiralanmıyor (klasik alan adları belirli bir süreliğine 1 yıl, 5 yıl, vb. kiralanma şeklinde kullanılabiliyor). Kullanıcı, NFT alan adının sahibi oluyor, satış yapabiliyor…

Yeni nesil alan adları Ethereum blockchain üzerinde. Ancak yakında Solana, GateChain gibi blockchain ağlarının da ekleneceği kaydediliyor.

Kaynakquik