Her şey StockX’in birkaç ay önce Nike Dunk ve Jordan 1 gibi modellerin NFT’lerini sunması ile başladı…

Nike gibi şirketler geçmişte telif hakları ihlal edildiğinde mahkemeye başvurarak gerekli yasal adımları atabiliyordu. Ancak artık söz konusu Ethereum blokzincirine kayıt edilen NFT’ler olunca durum biraz karışıyor.

Kargaşa, Nike ayakkabıları dahil olmak üzere tüketicilerin kullanılmış ürünlerini satmalarını sağlayan StockX’in birkaç ay önce Nike Dunk ve Jordan 1 gibi ürünlerin NFT’lerini sunması ile başladı.

StockX’e göre, NFT’ler tüketicilerin “fiziksel ürünler yerine temin edebilecekleri faturalar” yerine geçiyor. Eğer tüketici ayakkabıya sahip olmak istiyorsa, NFT’den vazgeçmeyi seçiyor.

NFT alanında RTFKT ile iş birliği yapan Nike ise StockX’in yaklaşımına sıcak bakmıyor. Zira Nike’a göre NFT’ler direkt telif hakkı ihlali demek.

Bu noktada spor giyim öncüsü, mahkemeye yaptığı başvuruda StockX‘i marka ismini kullanarak NFT hücumundan kar elde etmeye çalışmakla suçladı. StockX bugüne kadar 1,000 doların üzerinde birçok NFT satarken, tüketicilerin NFT’leri ayakkabılar ile takas etmeye sıcak bakmadığı görüldü.

Nike, StockX’in NFT satışlarını durdurarak karını teslim etmesini istiyor. Ek olarak, mahkemenin StockX’i NFT’lerini yok etmeye zorlamasını istiyor. Yasalar altında markaların telif hakkı ihlaline neden olan ürünlerin yok edilmesini talep etme hakkı var. Ancak NFT durumunda yok edilecek ürün biraz değişiyor. Bir restoranın girişindeki levha veya bir spor ayakkabıyı yok etmek fiziksel bir atık ile sonuçlanıyor. Peki ya NFT?

Kilidi çok uzaklara fırlatmak

Mahkeme StockX’e NFT’leri yok etme emri verse bile bunun nasıl yapılacağı konusunda belirsizlik söz konusu. Dahası, StockX NFT’lerinin Ethereum blokzincirine kaydedilmiş olması, bir çatallama operasyonu yapılmadan NFT’lerin yok edilemeyeceğine işaret ediyor.

Uzmanlara göre Nike’ın talep edebileceği en iyi çözüm, NFT’lerin bir yakma işleminden geçirileceği cüzdana aktarılması. Her ne kadar NFT’ler bu şekilde yok edilmeyecek olsa da, en azından transfer edilme imkanı ortadan kalkacak. Bu, bir nevi ileride defalarca aynı fiyattan satılabilecek bir ürünü depoya kapatmak ve kilidini de çok uzaklara fırlatmaya benziyor.

Nike’ın bu aşamada ne yapacağı belirsiz, mahkemenin lehine karar vermesi halinde bir yakma cüzdanı kullanıp kullanmayacağı da merak konusu.

KaynakDecrypt