Dünyanın en büyük paladyum, nikel, bakır ve platin üreticilerinden biri olan Norilsk Nickel, IBM’in Sorumlu Kaynak Kullanımı Blokzinciri Ağı’na (RSBN) katıldı. Şirket, çözümü nikel ve kobalt için kullanmayı hedefliyor.

RSBN, üyelerinin diğer seçilmiş üyelerle verileri paylaşmasına olanak tanıyor ve madencilikte sorumlu kaynak kullanımı uygulamalarını izlemek, doğrulamak için kalıcı, değiştirilemez bir maden üretimi tedarik zinciri kaydı sağlıyor.

Ağdaki tüm kuruluşlar, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından belirlenen emtia tedarik gerekliliklerine göre RCS Global Group tarafından yıllık olarak değerlendiriliyor. Nornickel de RSBN’e katılarak tedarik zincirlerinin RCS Global’in sorumlu kaynak kullanımı gerekliliklerine göre yıllık olarak denetlenmesini kabul etti. Yani Nornickel’in tedarik zinciri Rus madenlerinden Finlandiya ve Rusya’daki rafinerilere kadar denetlenecek.

Anlaşma, fiziksel varlıkları dijital biçimde temsil eden küresel Atomyze platformunda madene dayalı token’ların oluşturulmasını da içerecek. IBM’in blokzinciri teknolojisi üzerine inşa edilen RSBN ve Atomyze platformları, gücünü Hyperledger Fabric‘ten alıyor.

Nornickel’in Satış ve Dağıtımdan sorumlu Başkan Yardımcısı Anton Berlin yapılan anlaşmayla ilgili olarak “RSBN ve Atomyze dijital teknolojilerinin, Nornickel ve ortaklarının döngüsel bir değer zincirine katılma yolunu oluşturacağına, emtia akışlarını neredeyse gerçek zamanlı olarak takip etmenin yanı sıra hantal evrak işlerinin de yerini alacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aralık 2019’da, en büyük kobalt üreticilerinden biri olan Glencore PLC, RSBN’ye katılarak, kobalt üretimi için RSBN’nin Hyperledger Fabric platformunu kullanacağını ve tam bir konsorsiyum üyesi olacağını duyurdu. Nornickel’in de katılımıyla RSBN büyümesini sürdürüyor.

Blokzinciri ve sürdürülebilirlik aracılığıyla sorumlu kaynak kullanımı

KaynakCoinDesk