Japonya merkezli IT firması NTT Data ve sağlık hizmeti sağlayıcısı LSI Medience Corporation  , COVID-19 test sonuçları için blokzinciri tabanlı elektronik sertifika hizmeti vermeyi planladıklarını duyurdu. 

18 Eylül’e kadar sürmesi planlanan denemeler başarılı olduğu takdirde hem NTT hem LSI bu yılın sonuna kadar bu hizmeti sunmaya başlayacak.

COVID-19 virüsüne yakalananları tespit etmek için PCR testleri kullanılıyor. İşlerine geri dönen çalışanlar, pandemiye rağmen yurt dışı seyahati yapmak durumunda kalanlar arttıkça yapılan PCR testlerinin sayısı da bir hayli yükseldi. Giderek daha fazla kişinin normal hayata dönmesiyle birlikte testlere olan talebin artması, PCR testlerini yürütmek için verimli bir mekanizmayı da gerekli kıldı. Bu nedenle NTT Data ve LSI yüzlerini blokzinciri teknolojisine döndü.

Geliştirilen hizmet, sertifikanın geçerliliğini sağlamak için blokzinciri teknolojisini kullanarak şirketlerin çalışanlarının test sonuçlarını güvenli ve çevrimiçi ortamda alabilmesini sağlıyor. Bu hizmet için yapılan iş birliği kapsamında NTT Data, tıbbi kurumları ve klinik laboratuvarları birbirine bağlayan hizmet ağı L-AXeS’i sağlayacak ve işletecek. LSI ise gerçek PCR testinden sorumlu olacak.

Sistem, çalışanın şirketi ile testleri yapmaktan sorumlu laboratuvar arasındaki süreçleri yöneterek çalışıyor. Bir şirket, bir çalışanın PCR testine ihtiyacı olduğunu belirlediğinde, çalışan test sürecinin açıklanacağı ve numunenin alınacağı ilgili kliniğe gider. Bu klinikler daha sonra LSI’dan testi gerçekleştirmesini ister. LSI, PCR sonuçlarını sisteme girer ve bunları doğrudan orijinal kliniğe bildirir. Klinik test sonuç raporunu aldıktan sonra ise hem çalışana hem de işverenine dijital bir sağlık sertifikası verir.

Blokzinciri teknolojisi pandemi nedeniyle sağlık sektöründe sık sık konuşulmaya başladı. Özellikle tıbbi malzeme ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tedarik zinciri çözümleri için düşünülen blokzinciri, test sonuçlarını doğrulamak ve sağlık sertifikaları oluşturması için de kullanılacak gibi görünüyor.

Blokzinciri sağlık hizmetlerinin geleceğini nasıl değiştirebilir?

KaynakLedgerInsights