Korsan ürünler, alınan onca tedbire rağmen günümüz piyasasında önüne geçilemeyen bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Statista’nın verilerine göre şirketler bu yüzden yaklaşık 323 milyon dolar kayıp yaşıyorlar. VeChain ise bu sorunu blokzinciri ile çözmek istiyor.

Avustralya merkezli ayakkabı üreticisi Chase Shiel ve The Kickz Stand, 28 Haziran 2020’den itibaren özel yapım Nike Air Max 1 spor ayakkabılarını satışa sunacağını açıkladı. Bu ayakkabıların tedarik takibi VeChain’in blokzinciri tabanlı araçlarıyla yapılacak. Özel yapım ayakkabı yalnızca Chase Shiel’in resmi web sitesi üzerinden satılacak.

VeChain Asya ve Avustralya Başkan Yardımcısı Sarah Nabaa ayakkabı üreticilerinin attığı bu adımı övüyor. Nabaa’ya göre tüketiciler artık QR kodunu taratarak aldığı ayakkabıların doğrulayabilecek ve ayakkabının kendisine özel olduğunu kanıtlayabilecek.

Chase Shiel blokzinciri kullanarak pahalı özel yapım spor ayakkabıların gerçekliğini doğrulamak için geçen yılın sonundan beri VeChain ile birlikte çalışıyor. VeChain tarafından geliştirilen özel çip, tüm ürün bilgilerini saklıyor ve basit bir QR kodu ile okunabiliyor. Bu da üretim yeri, tarih, değer zinciri boyunca yer alan istasyonlar ve ayakkabıların gerçekliği gibi önemli bilgileri doğruluyor. VeChain’in geliştirdiği VeChain ToolChain halihazırda PwC, H&M, BMW, Renault ve Walmart gibi büyük şirketler tarafından da kullanılıyor.

Ayakkabı üreticilerinin ürünün orijinalliğinin doğrulanması için blokzinciri tabanlı bu çözümlere başvurması korsan ürün piyasasına güçlü bir darbe vurabilir.

Blockchain sahte ürünleri önleyebilir mi?

KaynakCryptoNewsFlash