Dijital Para Araştırma Enstitüsü’nün Blokzinciri Araştırma Grubu, blokzinciri teknolojisinin mevcut durumunu gözden geçiren bir makale yayınladı. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) dijital parasından sorumlu olan grup, makalede blokzinciri teknolojisinin artılarını ve eksilerini gözden geçiriyor.

Grubun vardığı sonuçlardan birisi blokzinciri teknolojisinin yüksek hacimli ödeme sistemlerinde kullanılmaya hazır olmadığı. DC / EP’den bahsedilmese de daha öncesinde de merkez banaksının dijital para birimi için blokzinciri kullanmayacağı ima ediliyordu. Yine de daha sonra olası birleşme hakkında birtakım çelişkili ifadeler vardı.

Makalede yer alan ifadeye göre: “Blokzinciri, büyük miktarda gereksiz verinin eşzamanlı depolanması ve birlikte hesaplanması pahasına, sistem işlem verimliliğini ve müşteri gizliliğinin bir kısmını feda eder. Teknoloji, henüz geleneksel perakende ödemeleri gibi yüksek eşzamanlı senaryolar için uygun değildir.

Bununla birlikte merkez bankası, blokzincirinin takas, ticaret finansmanı ve mülkiyet hakları transferi için eşzamanlılık gereksinimlerini azaltması adına daha uygun olduğuna inanıyor. Bu bağlamda PBoC, ticaret finansı platformunda blokzincirini kullanmayı planlıyor. Bunun yanı sıra Şanghay Borsası ile birlikte üretilen dijital fatura ticaret platformunun blokzinciri teknolojisi kullanmasına da dikkat çekiyor.

Makalede, hem kripto para birimleri hem de makyajlı blokzinciri projelerine karşı da uyarılar bulunuyor. Grup, blokzinciri endüstrisinin düzenli bir şekilde gelişmesini ve bunun da standartlar gerektirdiğini savunuyor.

KaynakLedgerInsights