Rusya, anayasadaki tartışmalı değişikliklere karar vermek için blokzinciri tabanlı bir oylama sistemi kullanacak.

Rus hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, Moskova sakinleri blokzinciri tabanlı bir sistem kullanarak ülke anayasasında değişiklik yapılması ya da yapılmamasına yönelik oy kullanabilecek.

Moskova yetkilileri, dağıtık defter teknolojisinin merkeziyetsizliği sayesinde oylama sürecinin güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleşeceğini iddia ediyor. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Böyle bir ağın tek bir sunucusu yoktur. Bültenlerle ilgili bilgileri değiştirmek için çoğu ağ katılımcısının onayını almak gerekir, bu nedenle blokzincirinin hacklenmesi neredeyse imkansızdır.”

Açıklamada her oy işleminin anonimleştirileceği ve şifreleneceği vurgulanıyor. İki şifreleme anahtarı olacak; her seçmen tarafından bir tane tutulurken ikincisi birkaç parçaya bölünür ve farklı ağ katılımcıları tarafından saklanır.

İnternet üzerinden gerçekleştirilecek olan oylama 25-30 Haziran’da etkinlik için oluşturulan özel bir web sitesinde yapılacak. Seçmenlerin oy kullanabilmesi için kamu hizmetleri hesaplarından herhangi birini kullanarak giriş yapması ve e-oylamaya geçmesi gerekiyor.

Rus anayasasındaki değişiklik ilk olarak geçtiğimiz Ocak ayında Başkan Vladimir Putin tarafından açıklanmıştı. Açıklandığı günden bu yana ülkenin en tartışmalı konularından biri haline gelen anayasa değişikliği onaylanırsa Putin’e yeniden başkan seçilme hakkı tanınacak.

Ülkenin geleceğini etkileyecek böylesine kritik bir değişiklik için blokzinciri tabanlı oylama kullanılması oldukça dikkat çekici. Daha önce birçok bölgede blokzinciri tabanlı oylama sistemlerinin kullanıldığını görmüştük. Ancak önemi bakımından değerlendirilecek olursak anayasa değişikliği oylaması, blokzinciri tabanlı seçimler arasındaki en dikkat çeken uygulama olacak.

Blokzinciri pandemi sırasında gerçekleşecek seçime çözüm olabilir mi?

KaynakDecrypt