Rusya Merkez Bankası’nın üst düzey yetkilileri perşembe günü düzenlenen bir toplantıda merkez bankası destekli dijital para birimlerine (CBDC) yönelik önemli detaylar yayımladılar.

Vali yardımcıları Alexei Zabotkin ve Olga Skorobogatova, mevcut zaman çizelgesine göre 2023’te tam bir lansmanın gerçekleştirilebileceğini açıkladı.

Yapılan açıklama daha önce dijital ruble üzerinde yapılan çalışmalara yönelik açıklanan zaman çizelgesiyle de uyumluluk gösteriyor. Rusya Merkez Bankası, 2021 yılının sonlarına doğru dijital ruble altyapısını hazır etmeyi, 2022 yılı itibariyle de dijital rubleyi test aşamasına getirmeyi planlıyordu. Merkez Bankası yetkilileri tarafından yapılan bu açıklama da Rusya’da 2 yıl içinde bir CBDC’nin kullanıma sunulacağını görme ihtimalini artırıyor.

Yapılan toplantıda bir dijital rublenin nasıl çalışacağına dair bazı operasyonel özellikler de tartışıldı. Örneğin, merkez bankası dijital rubleye daha yumuşak bir geçiş sağlamak için nakit dışı işlemleri sınırlamaya çalışacak. Nakit dışı işlemlerin daraltılmasının, dijital ruble piyasaya çıktığında likidite kıtlığını telafi etmesi bekleniyor.

CBDC ayrıca, Çin’in dijital yuan’ına benzer iki aşamalı bir sisteme sahip olacak, burada merkez bankası, CBDC’yi ticari bankalar gibi üçüncü taraf firmalara aktarıyor ve ardından bu firmalar CBDC’yi kullanıcılara dağıtıyor.

Bank of Russia yönetim kurulu üyesi Olga Skorobogavota konuyla ilgili olarak: “Dijital bir ruble, üçüncü bir para biçimi olarak işlev görür. Peki neden üçüncü bir form? Nakit paramız var, nakit olmayan paramız var, dijital bir ruble de nakit ve nakit olmayan özellikleri içeren rublenin bir token’ı gibi görünecek.” ifadelerini kullanıyor.

Sberbank’tan blokzinciri tabanlı dijital varlık platformu

KaynakTheBlock